Mijn stappenplan om je gezicht mooi op te maken*

N.B. Een basis voor je make-up opbrengt (of make-uploos de deur uitgaat): een goede juiste reiniging voor jouw huidtype en daarna de huidverzorging (hydratatiecrème/serum, dagcrème -die eventueel ook anti-aging of rimpel is, oogcrème).

Lees snel verder voor alle stappen mét uitleg!

Stap 1: Lipverzorging
Stap 2: Concealer
Stap 3: Foundation
Stap 4: Poeder
Stap 5: Blusher / Bronzer (shapen)
Stap 6: Wenkbrauwen
Stap 7: Oogschaduw
Stap 8: Eye liner/ Kohlpotlood
Stap 9: Mascara
Stap 10: Lipstick/Lipgloss/ Lipliner

 


FOUNDATION:

             

STAP  3
Wanneer je foundation gaat kopen is het belangrijk om met een blanco huid de deur uit te gaan, dus geen make-up, wel de huidverzorging. Of je laat je make-up verwijderen bij de parfumerie waar je je foundation gaat kopen.

Mijn regels die je moet toepassen wanneer je een foundation gaat kopen:

1. Voordat je gaat testen, overleg met de verkoopster welke soort foundation voor jouw huidtype het meest geschikt is (op olie of waterbasis enz.). Je hebt zoveel keuze, vloeibaar, minerale, poederfinish, creamy foundation etc.
Je kunt natuurlijk ook naar een Etos, Kruidvat of DA gaan, maar de parfumeries hebben personeel die er doorgaans meer vanaf weten. Dus een foundation van het merk Etos is prima, mits je goed kunt beoordelen of de kleur geschikt is voor jouw huidskleur. Anders zal het (hoe goedkoop ook) toch een mispoes zijn (volgens So Thijs =D ). Houd rekening met bruining, je kunt het beste de foundation kopen in een maand als november of in de winter (december of januari). Als je bruin bent is je huidskleur verschillend van hoe het er normaal uitziet. Dus beter niet kopen na een zon of wintersport vakantie. Je hebt als het goed is toch geen foundation nodig nadat je lekker een kleurtje hebt gekregen (mits je huid zuiver is natuurlijk).

2. De kleur testen: niet één testen, maar echt meerdere. Laat de verkoopster verschillende kleuren aanbrengen op de wang. Het gedeelte van je bovenste stuk jukbeen naar beneden, je kaak. Dan kun je echt goed zien of de kleur je staat. Je zoekt naar een kleur die niet te zien is, want je foundation moet dezelfde kleur hebben als je eigen huidskleur. Bekijk het in daglicht! Dus loop even met een spiegel naar buiten.

3. Je hebt nu als het goed is de juiste kleur en gaat het dus opbrengen.  Dit doe je met een speciale foundation kwast of je gebruikt een andere kwast (kabuki bijv. zie foto).
Begin bij de neus, daarna een beetje onder de ogen (hoeft niet onder de ogen, dit is heel persoonlijk en afhankelijk van de soort foundation) en verder naar de wangen en een heel klein beetje op je kin en voorhoofd. Zo min mogelijk opbrengen. Mooi uitspreiden met de kwast. Foundation is niet bedoeld om je hele gezicht mee in te smeren. Dus doe een dotje ervan op de bovenkant van je hand (stuk huid onder je duim) en start daarmee. Vaak is dat al voldoende. Je kunt dus verschillende kwasten gebruiken voor het aanbrengen van de vloeibare foundation. Ik heb er een van The Body Shop waar ik heel erg blij mee ben (zie afbeelding hierboven). Door zo’n kwast te gebruiken, zorg je ervoor dat de foundation echt in de huid trekt. Gebruik je een platte foundationkwast, dan krijg je meer een airbrusheffect (altijd met een sponsje nog even overheen gaan, anders kun je strepen zien of ophopingen hebben). Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Test uit wat je het prettigst en mooist vindt staan bij jou huid.

4. Hierna ga je met een sponsje deppen van binnen naar buiten werkend. Hiermee haal je het overtollige wat je hebt opgedaan weg, zo voorkom je dat masker effect. En nee, je haalt het hiermee er nu niet vanaf, alleen dat wat teveel is, komt op het sponsje terecht dames =) Je brengt alleen een tweede dunnen laag aan als je huid echt onzuiver is en één dun laagje niet voldoet. Maar pas op voor het maskereffect, want dat is bij niemand mooi!

Belangrijk weetje ~~> Foundation is bedoeld om de kleur van je gezicht te egaliseren. Het zal dus niet je pukkeltjes of opvallende oneffenheden verbergen. Het is absoluut niet bedoeld om je een gezonde kleur te geven in de zin van dat je bruiner wordt. Veel mensen gebruiken een kleur die donkerder is dan hun eigen huidskleur om meer kleur in het gezicht te krijgen: NIET DOEN! (daarvoor heb je bronzers)

Dit wél: het egaliseert je huid doordat je hele gezicht een zelfde kleur/toon krijgt. Dus eventuele roodheid of grauwheid vervaagt. Je gebruikt dus alleen iets meer foundation als dat ‘dotje’ wanneer je huid veel vlekjes heeft (pigmentvlekjes, roodheid etc), grauw is of veel onregelmatigheden vertoont. Heb je een gaaf huidje: niets of bijna niets op doen! Foundation-gebruik mag je NIET ZIEN dames. Dat is de truc!

Na de foundation kun je een klein beetje poeder op doen, denk aan de kleur! Hij moet niet zichtbaar zijn. Poeder opbrengen zorgt voor fixatie. Doe dit voorzichtig onder de ogen om consealer te setten (fixeren) en gebruik hierbij een poederkwast met een platte of ronde bovenkant. Ik vind een ronde het prettigst. Zorg dat de poeder echt IN de kwast zit door ronddraaiend de kwast over de poeder te halen (in het dekseltje als je dat hebt). Tik even af om er zeker van te zijn dat er niet teveel poeder op zit. Je mag geen poeder zien liggen op je kwast, want dan kun je het niet goed verspreiden over je huid. Gebruik ronddraaiende bewegingen op de huid wanneer je de poeder opbrengt. Hoe je de juiste poeder moet vinden en opdoen, kun je lezen bij STAP 4 (de link werkt nu nog niet, maar dit zal later wel het geval zijn).

N.B. ~~> De rode plekjes, pukkeltjes, adertjes, pigment vlekken en kringen onder de ogen camoufleer je met een camouflage crème, consealerstift oid. Dit doe je vóórdat je de foundation gaat opbrengen. Zie STAP 2. Sommige mensen doen dit andersom, ik heb geleerd van een workshop van Bobbi Brown dat je eerst de concealer/camouflage opbrengt en daarná de foundation.

*voetnoot: ik heb het 10-stappenplan van Bobbi Brown als inspiratie gebruikt. Zie de website van Bobbi Brown. Wil je de uitleg van Bobbi Brown lezen over haar 10-stappenplan, klik dan hier! Er staat een mooie duidelijk uitleg bij.

Bron afbeelding: www.bobbibrowncosmetics.com