Vandaag heb ik voor het eerst een recept voor jullie. Ik wil vanaf nu ook af en toe een ‘maaltijd blog’ posten, maaltijden die simpel en snel klaar te maken zijn en soms ook een wat meer bijzonder recept. Deze keer heb ik een Oosterse maaltijd klaargemaakt en dit is snel en heel gemakkelijk klaar te maken. Handig als je trek hebt maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Ingrediënten:
– pak met Chinese eiermie
– runderreepjes (ongekruid)
– pak met Thaise of Chinese groente of losse groentes snijden zoals paksoi, prei, paprika, Chinese kool, taugé
– kastanje champignons
– ketjap (ik heb de dikkere versie gekocht die je kunt kopen bij Toko’s maar ook gewoon bij de supermarkt)

Materiaal:
– wok of diepe koekenpan en een pollepel
– pannetje om de mie in te koken
– zeefje voor het uitlekken van de mie
– snijplank en mes

Voorbereiding:
– was de groentes en droog ze af
– maak de champignons schoon door de aarde eraf te halen met een champignon borstel of haal het beetje aarde weg met een mesje (beetje schrapen)
– snij de groentes in reepjes of blokjes, zoveel mogelijk in gelijke diktes zodat het tegelijk gaar wordt

Bereiding:
– zet de wok aan en laat de pan eerst even warm worden
– doe wat olijfolie of vloeibare (plantaardige) boter in de wok
– zodra de olie weg trekt bij de randen is het op goede temperatuur (bij de boter wanneer de lucht bubbels zijn verdwenen
– doe de champignons in de wok en roer deze tot ze verkleuren, zet het vuur nu iets lager
– doe de groente erbij, de volgorde afhankelijk van je smaak (paprika bijv. eerst als je die wat langer wilt wokken) en het hele pak in een keer natuurlijk als je kant en klaar gesneden groentes hebt
– in een pannetje met kokend water voeg je de mie nu toe, deze heeft maar 4 minuten nodig om te garen (af en toe roeren)
– voeg de runderreepjes toe nadat je de groente een paar minuten hebt gewokt en ook een scheut ketjap (je kunt de runderreepjes ook van te voren marineren met olijfolie en ketjap, peper en een snufje zout)
– giet de mie af en voeg deze toe aan de wokpan, roer nog even goed door
– peper toevoegen naar smaak
Proef altijd eerst goed voordat je kruiden toevoegt, wees zuinig met zout want de ketjap heeft al een gezoute smaak. Ik voeg hier geen zout aan toe overigens. Sambal kun je ook toevoegen, maar wees voorzichtig. Je wilt niet dat je mond in brand staat =)

Tips: De runderreepjes zijn heel snel gaar, dus wanneer je deze toevoegt moet je niet te lang wokken. Je kunt het ook vervangen voor kip, maar dan doe je de kip in de pan direct nadat je uitjes fruit en voordat je champignons toevoegt. Wok de groentes niet te lang, want dan worden ze slap en verliezen ze hun knapperige eigenschap. Je kunt ook wat (ongezoute) cashewnoten er overheen  sprenkelen (beetje breken in de vuist als je wat kleinere stukjes wilt). Gesneden (lente, sjalot of rode) ui kun je ook nog toevoegen (voordat je de champignons wokt, laten fruiten).

Serveer dit in een diep bord met een schaaltje kroepoek erbij en komkommer als je dat lekker vindt.

Eet smakelijk!

Vinden jullie het leuk om dit soort recepten te lezen? Laat het me weten in de comments!

xoxo Fleur