Parfum proeverij event 28 sept 2012Een heuze geuren experience!

Eind september was ik uitgenodigd door Marie-José om langs te komen op het pers event van parfumproeverij InFine. Speciaal voor deze dag kwam Franse ‘neus’, ook wel Maître  genoemd, Jean Patout langs uit Frankrijk met een tolk. Een Vlaming, leuk voor mij aangezien ik tot mijn 12e levensjaar woonde in België. En wij, de pers, kregen de gelegenheid om hem te interviewen. Natuurlijk heb ik dit gedaan en vandaag heb ik voor jullie dan eindelijk het uitgebreide verslag over wat het concept van InFine nu inhoud. Daarnaast heb ik (veel) foto’s gemaakt voor een impressie van deze middag. Volgende week houdt Marie-José, namens InFine een proeverij bij mijn ouders thuis. Super leuk! Daar volgt uiteraard daarna zeker een verslag van, maar nu eerst meer InFine, het nieuwe parfum en het interview!

Vrijdag 28 september vertrok ik vroeg in de middag naar Haarlem. Eerst ging ik even gezellig lunchen bij vriendin Solange. Hierna kon ik achterop springen bij Sol en wipten we snel bij InFine naar binnen. We waren te vroeg bleek, want Jean Patout zou eerst door de aanwezige pers geïnterviewd worden. Als we een half uur later zouden komen, waren we precies optijd voor de start van het Event. Dan zou hij eerst een algemeen praatje houden voor alle aanwezigen en als er nog tijd was, zou ik Jean nog apart mogen interviewen. Ik had dit niet van te voren aangevraagd, het zou natuurlijk tof zijn als dit mogelijk was!

Aangezien Solange en ik nog even gezellig bij wilden kletsen, zijn we eventjes om de hoek koffie gaan drinken in het zonnetje. En na een half uurtje liep ik in mijn eentje door de deuren van het schattige winkeltje van InFine.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

InFine is niet zomaar een winkel. Wanneer je over de grote winkelstraat loopt die Haarlem rijk is, hoef je alleen maar over te steken bij de busbaan en een klein stukje naar links te lopen en daar is de winkel al. De winkel is naast dat ze mooie accessoires verkopen, een echte geuren ervaring waar je al meteen blij van wordt bij binnenkomst. Bij InFine kun je met groepen, een vriendin of individueel deel nemen aan een parfum proeverij. Ik zal even uitleggen,  met behulp van de kennis die ik heb opgedaan door Jean te interviewen, wat een parfum proeverij bij InFine nu inhoudt.

Jean Patout is opgegroeid in Frankrijk en hij werkte in zijn jonge jaren in de zaak van zijn vader. Zijn vader had een eigen bedrijf, een houtzagerij waar allemaal materiaal werd bewerkt waar vervolgens allerlei meubels van werden gemaakt. Jean vertoefde dus hele dagen tussen de geuren van allerlei soorten hout.

Parfum proeverij event 28 sept 2012Op een gegeven moment verkocht zijn vader het bedrijf en ging met pensioen. Jean had een studie genoten in de chemie en ging werken als parfumeur in het laboratorium. Hij zocht een uitdaging en wilde meer met zijn passie voor geuren. Op een gegeven moment kwam het idee om InFine te starten. Hij bedacht een concept, 60 geuren die allemaal uniek zijn en opzoek zijn naar een uniek persoon. Huh? Wat bedoel je, hoor ik je denken. Nou Jean die vindt dat een parfum pas echt karakter krijgt nadat er mensen zijn die de geur vinden en die geur uitkiezen. De persoon kiest dus de geur die het beste bij hem past. En dat is het hele idee van InFine. Inmiddels zijn er ruim 56 geuren. Van bloemig, houtig tot kruidig en in principe zijn ze allemaal unisex. Hoewel een deel van de geuren (een kwart ongeveer) meer geschikt bevonden worden door mannen.

Wanneer je opzoek bent naar een geur en bij InFine een workshop volgt, ga jij opzoek naar de geur die het beste bij JOU past.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Je komt binnen en ziet eerst allemaal leuke accessoires. Bij de achterwand van het voorste gedeelte van het pand, staat een grote tafel. Hier mag je plaats nemen en word je verwend met koffie/thee en lekkere bonbons. Tegen de achterwand staan alle parfum geuren uitgestald. Het zijn flesjes gevuld met ‘solid geuren’. Ze zijn niet vloeibaar en er zit geen alcohol in. Hierdoor kun je meerdere geuren achter elkaar goed ruiken en raakt je reukorgaan niet overbelast. Ruik je toch niet meer helemaal goed, dan ruik je even lichtjes aan een busje met gemalen koffiebonen. De parfums zijn genummerd en staan uitgestald in een lange rij (zie foto begin artikel). Je krijgt de opdracht om op het formulier alleen de nummers van de geuren op te schrijven die je echt aanspreken.

Parfum proeverij event 28 sept 2012 Parfum proeverij event 28 sept 2012

Parfum proeverij event 28 sept 2012 16

Parfum proeverij event 28 sept 2012 Parfum proeverij event 28 sept 2012

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Ik had wel ruim 15 nummer opgeschreven. Mijn vriendin Solange (die samen met mij de workshop had gevolgd in november 2011 toen ik de twitter winactie had gewonnen) een stuk minder. Hierna namen we nog een kopje thee en kregen we al snel meer uitleg. We moesten na een pauze van 15 min nog een keer langs alle geuren lopen, alleen dit keer mochten we alleen ruiken aan de nummers van ons lijstje. En we mochten maar 8 geuren overhouden. Hierna pakte Marie-José deze 8Parfum proeverij event 28 sept 2012 geuren voor ons en gingen we weer rustig zitten. We moesten onze ogen dicht doen en zij ging met elke geur langs onze neus. De opdracht was ‘nummer 1 of 2’, dus je vind nr 1 of juist nr 2 het lekkerst. En door deze truc, heeft zij je geholpen om de keuze te minimaliseren tot slechts 4 favorieten geuren. Marie-José pakte deze geuren vervolgens om ze op onze kleding te spuiten. Eén op de linker onderarm, één op de linker schouder en dat ook aan de rechter kant. We moesten nu echt zeker 15 minuten pauze houden voordat we mochten ruiken aan onze kleding. Natuurlijk kon Solange zich niet inhouden en begon ze na 5 minuten al te ruimen haha.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

In de winkel staat een display met mooie make-up producten. Marie-José is ook nog eens schoonheidsspecialiste en kan jou dus daardoor jou met een prachtige look de winkel laten verlaten. Ik had al snel door dat zij dit zelf deed aangezien ze haar ogen heel mooi had opgemaakt met paarse oogschaduw (smokey), ja een beauty blogger ziet zoiets natuurlijk direct 😉

                Parfum proeverij event 28 sept 2012 Parfum proeverij event 28 sept 2012

Nog een mooie display foto, mooie producten, lekkere hapjes en drankjes.

Marie-José ging ons nu vertellen wat bij onze karakters past aan de hand van de gekozen geuren. Grappig genoeg klopte eigenlijk alles wel. Wel nu, niet 100%, maar dat was nu juist de grap. Want ze vertelde dat ik heel erg geordend en netjes ben van karakter… mijn reactie was meteen ‘euh, nou ik ben juist chaotisch en maak snel een rommeltje thuis’. ‘Nou’ zei Marie-José ’toch past het bij je, maar je bent het waarschijnlijk alleen wanneer je het echt graag wilt en het ervoor over hebt’. En dat was helemaal raak. Ik kán namelijk heel erg netjes en opgeruimd zijn en plannen is mij ook niet vreemd…. de uitvoering daarentegen is niet altijd even vlotjes. Maar dat heeft dus met motivatie te maken =P Als ik het dus wil, ben ik er juist wel erg goed in. Wat ze verder nog vertelde (en ik nog onthouden heb): dat ik werk in het onderwijs en heel erg verzorgend ben. De rest weet ik niet meer. Bij Solange klopte ook alles eigenlijk wel. Zo zie je dus, het idee dat Jean Patout neer heeft gezet in dit concept ook echt werkt en klopt. De geur kiest het karakter.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

De kleuren die je ziet op deze flesjes geven aan wat de noten zijn in de geuren. Roze is bijvoorbeeld bloemig en je hebt ook noten zoals hout en kruiden.

De nieuwe geur Sevilla n° 87
Jean Patout vertelde mij over het proces van de ontwikkeling van zijn nieuwe geur. Welke geur noten hij heeft gecombineerd en hoe dit tot stand was gekomen. Hij maakte bijvoorbeeld even een vergissing met een toevoeging. Soms werkt iets helemaal niet en moet je weer van voor af aan beginnen. Uiteindelijk heeft hij de juiste combinaties gevonden van geuren en extracten. Hieronder zie je de deze geuren, voor ons niet allemaal herkenbaar natuurlijk. Ik rook aan de flesjes en kon daardoor de noten makkelijker herkennen in het eindresultaat: Parfum Sevilla n° 87. Dit is een heren geur die fris en houtig ruikt. De geur spreekt mij niet heel erg aan, dit komt vooral door de toevoeging van lavendel. Niet dat ik iets tegen lavendel heb, maar voor parfum vind ik dat niet zo fijn ruiken gek genoeg. Maar voor liefhebbers van lavendel en hout noten is dit zeker wel een lekkere, fijne frisse geur.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Wat je boven vast zal herkennen is de lavendel en wat je nog meer ziet staan zijn onder meer hout noten.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Hier sta ik samen met Marie-José voor de hele rits van 56 geuren.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Even ruiken natuurlijk voor de foto!

Na het interview hebben we nog lang na zitten kletsen over de geuren en het bedrijf. Jean Patout zijn zoon was ook aanwezig. Het was erg gezellig en we hebben nog even geproost. Hierna ging ik nog met Jean Patout en zijn zoon op de foto.

Parfum proeverij event 28 sept 2012

Ik ben reuze benieuwd hoe de dames, die volgende week zullen deelnemen aan de home-experience, het zullen gaan vinden! Enkele vriendinnen van mij en vriendinnen van mijn moeder zullen komen. Ik verzorg hapjes en drankjes terwijl Marie-José de gasten meeneemt in de geuren wereld van InFine. Hopelijk zullen ze allemaal een mooie geur vinden die goed bij hen past!

Zijn jullie ook zo benieuwd naar deze experience?

Ga dan zeker een kijkje nemen bij de winkel in Haarlem. Je kunt er ook allerlei leuke accessoires vinden, leuk als cadeau voor je moeder of een vriendin. Neem iemand mee voor een workshop of stel het voor bij je werk als bedrijfsfeestje. Het is ook zeker geschikt voor de heren! Ik vind het in ieder geval een zeer geslaagd concept en weet zeker dat ik nog eens keer langs zal gaan in Haarlem bij Marie-José. Wie weet gaan we nog wel zo’n home-experience houden. Er zijn plannen voor meerdere vestigingen van InFine winkels in Nederland. Hou daarom zeker de website van InFine in de gaten voor nieuwtjes, acties en events. Je kunt via de webshop ook online bestellingen plaatsen.

Ik wens jullie allemaal alvast een heel fijn weekend toe!

xoxo Fleur