Lisanne heeft weer een mooi artikel voor jullie geschreven. Dit keer over gezond snacken. Iets waar we denk ik allemaal wel iets aan zullen hebben. Al een tijdje heb ik enorme moeite om van de lekkere dingen als chocola, koekjes en chips af te blijven. Dit artikel komt voor mij dus als geroepen. Haal jij er ook je voordeel uit? Veel lees plezier!

“Iedereen kent het, op een verloren momentje of ’s avonds voor de tv heb je zin om wat te snacken maar je bent net zo gezond bezig, wat moet je pakken? Omdat er niets gezonds voor het grijpen ligt, dan toch maar een bakje chips, een handjevol snoep of andere zoetigheden. Wil je weten hoe je gezond kunt snacken? Hieronder volgen een paar handige tips!

Tip 1. Haal geen ongezonde snacks in huis
Het begin is het makkelijkst, alhoewel, als je niet met een lege maag boodschappen gaat doen. Behoed jezelf en koop geen ongezonde snacks zodat je ze ook niet kunt pakken als je op jacht bent in je voorraadkastjes naar wat lekkers. Zorg dat je op slimme tijden boodschappen doet, na het avondeten bijvoorbeeld of na de lunch als je geen trek hebt. Echt, dit scheelt heel veel onnodige en ongezonde snacks in je winkelwagen.

Tip 2. Koop gezonde snacks
Makkelijker gezegd dan gedaan, wat is nou een gezonde snack? Als je weet waar je op moet letten, is het een stuk makkelijker. Hier komt ie: laat alles met suiker liggen en gefrituurde snacks (chips) zijn ook not done. Het merendeel valt af, dat klopt, maar gelukkig houd je nog wel wat keuzemogelijkheden over. Een paar voorbeelden van gezonde snacks: popcorn om zelf te maken, spelt snacks, rijstwafels, pure chocolade van 80% of puurder, bio koekjes, rozijnen, dadels, vijgen, ongebrande en ongezouten nootjes en sommige superfoods zoals moerbeien kun je prima als snack eten.

Tip 3. Maak je eigen gezonde snacks
Een stapje verder waardoor je mogelijkheden ineens enorm uitgebreid worden. Maak je eigen gezonde snacks! Het vereist in ieder geval altijd één ingrediënt: je moet het leuk vinden om te doen. Een paar voorbeelden van supergezonde snacks die je zelf kunt maken:

Aardappelchips
Snijd zo dun mogelijke plakjes van een rode (of witte) aardappel (met de keukenmachine). Besprenkel de plakjes met olie en paprikapoeder en bak ze in 20-30 minuten in de oven totdat ze krokant zijn. Bestrooien met zout en je hebt gezonde ovenchips! Let op dat je de schijfjes niet op elkaar legt maar naast elkaar, anders worden ze niet krokant.

Brownies & muffins
Met spelt-, kokos-, maïs- of amandelmeel maak je de allerlekkerste gezonde snacks die je je kunt bedenken. Gebruik kokosbloesemsuiker of ongezoete vanillepoeder in plaats van geraffineerde suiker en je hoeft je niet schuldig te voelen over het gebruik van suiker. Ook dadels en bananen zijn super ingrediënten om je snacks op een natuurlijke manier zoet te maken! Zorg dat je altijd een zak rauwe cacaopoeder in je kast hebt liggen zodat je jezelf kunt verrassen met een gezonde choco snack als je ineens een chocoladeaanval krijgt!

Gezonde balletjes
Ga je voor het allerlekkerste? Dan moet je net wat meer moeite doen. Maak in je keukenmachine een gladde pasta van verse kokos, rol er balletjes van, rol de balletjes door de kokosrasp (gemalen kokos) en bak ze in 30 minuten de oven gaar. Laat de balletjes afkoelen en smelt een reep pure chocolade (80% of meer) met wat kokosolie in een pannetje en haal de balletjes door de chocoladesaus. Laat de chocoballetjes een nacht in de koelkast opdrogen en hard worden en je hebt de gezondste én lekkerste snacks ooit!

Tip 4. Voorkom regelmatige trek naar snacks
Voldoen aan constante trek naar (gezonde) snacks is dweilen met de kraan open. Je kunt je hang naar snacks op een simpele manier verminderen. Schrap geraffineerde suiker waar mogelijk uit je leven en je suikerverslaving (ja, sommige mensen hebben een suikerverslaving) zal verdwijnen waardoor je simpelweg minder vaak aan (zoet) eten denkt. Eet tegelijkertijd meer eiwitten en vezels en je zal zien dat je langer vol zit en minder vaak trek hebt. Eiwitten vind je in verse vis, kip, peulvruchten (bonen, peulen), zuivel producten en rauwe noten. Vezels vind je in groenten maar ook in fruit en noten. Zoek je een combinatie, probeer dan eens maca poeder uit voor in een smoothie of in een ontbijtje met havermout. Maca poeder zit vol met eiwitten én vezels!

Tip 5. Luister goed naar je lichaam
Maar al te vaak wordt er niet goed geluisterd naar de signalen van ons lichaam. Een veel voorkomend voorbeeld is het denken dat je trek in eten hebt terwijl je eigenlijk dorst hebt. Je lichaam hunkert naar vocht maar omdat je te veel en vaak bezig bent met eten, herken je het signaal niet en interpreteer je het op de verkeerde manier. Oplossing: drink iedere keer als je hunkert naar eten (met uitzondering van een grote maaltijd) eerst een halve liter water en wacht daarna een kwartier. Heb je geen trek meer? Dan had je dorst. Heb je nog wel trek? Eet een gezonde snack!

Lukt het jou om van de ongezonde snacks af te blijven? In het begin vergt het aardig wat discipline maar als je de resultaten ziet (minder kilo’s aankomen en je lekkerder voelen) dan wil je niet meer anders. Af en toe een ongezonde snack is geen probleem, probeer je aan de 80-20 regel te houden: als 80% gezond is, mag je 20% ‘afwijken’. Good luck!”

Dit gastartikel is geschreven voor Lisanne van Superyoga.nl

Ik ga hiermee mijn voordeel doen en lekker aan de slag. Mocht jij ook nog tips hebben, laat ze zeker even achter in de comments. Heel veel succes met gezonder leven! Tot snel weer, xoxo Fleur