KAPSEL: feestelijke krullen dmv papillotten

Vandaag is een nieuwe rubriek geboren: ‘Haarstyling‘. Naast dat ik graag visagiste wil worden, wil ik ook graag een haarstyling cursus gaan volgen. Als ik een goede MUA wil worden, dan is het erg belangrijk dat je ook het haar kunt stylen van je modellen die je opmaakt. Meestal besteed ik veel aandacht aan een mooie make-up, maar zo nu en dan wil ik wel eens iets anders dan stijl haar. Natuurlijk wissel ik wel regelmatig af en zit mijn haar wel eens in een grote knot (met donut) of los met slag erin. Alleen ik neem maar heel af en toe de moeite om er echt eens werk van te maken. Nu had ik gisteren een verjaardag van lieve vriendin Lotte. Perfecte gelegenheid om eens uit te pakken met mijn kapsel en weer eens te experimenteren met krullen maken….

Ik heb een hoop hulpmiddelen in huis om krullen te maken. Schrik niet, het is echt een heleboel haha: 2x een stijltang van ISO waarmee ik krullen kan maken, een stijltang van Carmen, een krultang van Babyliss, een krultang met beschermende coating van Carmen, een Carmen krullenset, 2 pakjes papillotten en een zak vol met zelfklevende rollers in verschillende maten… dat was het volgens mij wel. Oeps! Jeetje, wat een hoop spullen in huis zeg om krullen te maken. En dan te bedenken dat ik ze ook nog wel eens ‘maak’ door mijn haar nog nat na het wassen in te vlechten of mijn in een knot te draaien terwijl het nog vochtig is.

Kijk het is natuurlijk niet goed om elke dag je haar bloot te stellen aan warmte bronnen zoals een föhn en andere haarstyling apparaten zoals krul,- of stijltangen. Dat is bijvoorbeeld de reden dat ik meestal mijn haar laat opdrogen aan de lucht of er een knot of vlecht in doe wanneer het nog nat is. Mijn haar stylen met een föhn, krultang of stijltang doe ik echt slechts 2x per maand gemiddeld. Voornamelijk voor speciale gelegenheden of wanneer ik naar een feestje ga of de stad in. Echter vind ik schoon en glanzend haar belangrijker dan dat er een specifiek model in zit zoals krullen.

Daarentegen vind ik het ontzettend mooi staan bij mezelf wanneer ik krullen in mijn haar zet. Mijn haar is erg lang op het moment en mijn haartype is fijn en super glad haar. Dat betekent dat krullen zetten die het een hele avond volhouden, echt een uitdaging is. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik zoveel middelen in huis heb gehaald om de perfecte krul te maken die hopelijk écht een hele avond mooi blijft zitten.

Vanavond laat ik aan jullie een kapsel zien met krullen die ik heb gemaakt dmv papillotten. Twee pakjes heb ik in huis en ik merkte na het één keer te hebben gebruikt, dat het verstandiger is om kleinere plukken te nemen. Anders droogt het haar niet goed én zakken de krullen er sneller uit. Nu heb ik dus 2 pakjes en gebruik ik zo’n anderhalf pakje voor mijn hele haar. Ik ga nu stap voor stap uitleggen met tekst hoe ik het heb gedaan. Foto’s zijn alleen ter illustratie. Ik zal er wellicht nog eens een tutorial filmpje over maken wanneer ik een betere camera heb =)

 1. Was je haar en droog het met de handdoek. Laat het even minimaal 5 minuten drogen aan de lucht. Kam je haar goed door met een borstel geschikt voor jouw haartype, eerst onderste plukken kammen en naar boven werken, anders maak je klitten en breekt het haar sneller.
 2. Begin bovenop je hoofd met steeds een pluk haar die zo’n 1 cm breed is (tot max 2cm).
 3. Als je haar in laagjes is geknipt (dat is bij mij het geval), houdt dan de pappillot halverwege je haarpluk nét voor je laagjes. Zo kun je het laatste gedeelte van je haar er omheen wikkelen. Zit het uiteinde om de papillot gewikkeld, draai dan de papillot naar je hoofd toe. Zorg ervoor dat je vooral rondom je gezicht alle plukken altijd van je gezicht áf draait. Dat wanneer je de krul erin hebt, de krul onderlangs van je gezicht af draait. Dat geeft de meeste volume en staat het mooiste. Denk maar aan het kapsel van Farrah Fawcett (Charlies Angels, de originele serie), al het haar is met grove krullen van het gezicht af erin gezet… ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. En anders helpt dit plaatje wellicht (rechts).
 4. Doe eerst alle plukken langs je gezicht en houd rekening met je scheiding. Werk hierna van boven naar beneden. Ik eindig altijd helemaal achterop mijn hoofd in mijn nek.
 5. Nu je hele hoofd er maf uit ziet met al die papillotten erin, ga je nu al het andere doen wat nodig is voor het feestje waar je heen gaat. Outfit bepalen, kleding eventueel strijken, schoenen erbij zoeken etc.
 6. Voordat je je kleding aantrekt, ga je eerst je make-up doen. Zo voorkom je morsen op je kleding. Wil je het liever wel andersom, doe dan even een handdoek over je kleding van voren. Zo komt er geen poeder of veeg van een oogpotlood op je prachtige outfit.
 7. Zodra je helemaal klaar bent wat betreft make-up en kleding en je alleen nog maar je haar hoeft te doen, zet je de föhn erop. Je doet dit met een hoge stand. Het is misschien zelfs aan te raden om dit eerst te doen. Dus in plaats van nú bij stap 8, kun je het beter droog föhnen net na stap 5.
 8. Wanneer je een poosje je haar hebt geföhnd en je zeker weet dat het helemaal droog is… wacht je nog eventjes. Je doet bijv. even je parfum op, pakt je handtas in etc.
 9. Zorg er namelijk voor dat je haren weer zijn afgekoeld voordat je de krullers (in dit geval papillotten) eruit haalt. Anders zakken de krullen razend snel uit! Haal stuk voor stuk de papillotten eruit en gooi hierna al je haar naar voren. Ga voorzichtig met gespreide vingers nu door je haar heen. Trek voorzichtig de wat dikkere plukken uit elkaar, maar maak ze niet te klein. Anders krijg je zo’n poedel hoofd
 10.  (Sherly Temple krullen). Doe een beetje wax in je handen en wrijf dit warm tussen je handen en ga nu met knijp bewegingen dit in je haar doen: pak van onder naar boven
 11. plukken haar en wanneer je bij je hoofdhuid komt, dán knijp je eens flink. Zo knijp je de krullen er stevig in en krijgen ze prachtige glans. Pak de bus met haarlak en spuit hier even flink mee.
 12. Nu pas gooi je je haar weer naar achteren en doe je nog een klein beetje haarlak erin. Hou hierbij altijd minimaal 20 tot 30 cm afstand tot je hoofd, want anders wordt het één grote plak bende en beweegt je haar niet meer (en dat kán echt niet volgens Fred van Leer haha).
 13. Nog een spuitje parfum/eau de toilet over je haar en klaar.

TIP ~~> Doe parfum of eau de toilet beter niet op je huid, maar doe het op je sjaal, kleding etc. Wat ik meestal doe, het voor me uit spuiten naar mezelf toe gericht terwijl ik naar voren loop. Parfum heeft de neiging te gaan stinken wanneer je het direct op je huid spuit. Je huid heeft bijv. een bepaalde ph-waarde en gaat de alcohol afstoten van de parfum/eau de toilet. En dat zorgt ervoor dat het kan gaan stinken. Misschien heb jij hier helemaal geen last van, maar mijn ervaring is, vooral wanneer ik ga bewegen en warmer word, dan gaat het anders ruiken en kan het soms zelfs een beetje gaan stinken. Ik doe dus nóóit parfum/eau de toilet direct op mijn huid zoals velen wel doen (pols, hals), maar dus echt op mijn sjaal en dus voor me uit gespoten en er doorheen lopend… Probeer het maar eens, wie weet wil je dan niet anders meer. Het voordeel is vooral dat je later op de dag de parfum nog steeds goed kunt ruiken. Terwijl dat niet het geval is wanneer je het op je huid doet.)

Eindresultaat:

Hopelijk vonden jullie de omschrijving duidelijk met het stappenplan. De foto’s heb ik gemaakt met mijn iPhone 4s (já, ik heb dan éindelijk mijn oude 3G op de reservebank gezet… want het werd toch echt hoogste tijd voor een jongere en betere versie ;)), dus ze zijn niet van de beste kwaliteit. Volgende keer zal ik weer foto’s maken met mijn spiegelreflex camera! Of dus een filmpje met een goede camera =)

Vinden jullie deze nieuwe rubriek leuk?

Als je nu ook eens krullen gaat zetten of misschien zelfs goede tips hebt, zet ze dan vooral in de reactie, vind ik erg leuk om te lezen!

Helaas bleef het niet heel erg lang zitten. Maar dit had vooral te maken met de haast die ik had van te voren. Ik had mijn haar langer moeten föhnen en eerder daar mee moeten beginnen in plaats van het te föhnen net voordat ik de papillotten eruit haalde. Daarnaast regende het buiten en ging ik fietsend naar het feestje. Ondanks dat ik een petje op had gedaan, was mijn haar best wel nat geworden. Het was vieze motregen… dus tja, het waren al snel mooie golven ipv de krullen die je op de foto’s hierboven zag.

Veel succes met leuke kapsels maken! xoxo Fleur