Lisanne heeft mij benaderd met de vraag of ik interesse had om een aantal gastartikelen te plaatsen over een gezondere leefstijl en yoga. Nu weten jullie dat het al een poos mijn doel is om mijn streefgewicht te bereiken. Na een hele tijd stil te hebben gestaan, hoop ik dat deze artikelen mij een boost zal geven om mezelf weer te herpakken. Hopelijk zal het jullie ook helpen om op de juiste manier bezig te zijn met een gezondere leefstijl. Veel lees plezier!

Iedere dag leven we ons leventje en dat doen we allemaal op een eigen manier. Op een gemiddelde dag doen de meesten van ons veel verschillende dingen zoals werken, studeren, eten en slapen. Natuurlijk doe je behalve deze dingen nog veel meer zoals genieten van je vrije tijd en plezier maken. Hoe drukker je dag, hoe sneller je geneigd bent om op je automatische piloot te vertrouwen. Soms is dit goed, maar soms ook absoluut niet. Stress, veel stilzitten, veel nadenken en ongezond eten zijn dingen die gemakkelijk in je dagelijkse leven kunnen sluipen terwijl je ze er erg lastig weer uit krijgt. Wat doe jij om jouw gezonde weg te vinden door het dagelijkse leven? Heb jij je zaakjes van binnen op orde waardoor je de uitdaging met jezelf kunt aangaan?

Een vaak gehoorde uitspraak is ‘Ik wil een stuk gezonder worden’. Maar wat betekent dit nou écht? Meestal wordt er direct gedacht aan een gezond lichaam terwijl de geest een minstens zo belangrijk onderdeel van een goede gezondheid is die nauw samenwerkt met je lichaam. De keuzes die jij iedere dag weer maakt, bepalen jouw weg en hoe gezond je bent en hoe gezond je je voelt. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan de onderstaande stappen voor een goed begin.

Stap 1: orde op zaken
Of je nu een druk of rustig leven hebt, je zaakjes op orde hebben is een must voor een goede start. Chaos, stress, rennen en vliegen en zonder planning of doel te werk gaan is een regelrechte valse start. Bedenk eens wat je wilt bereiken, hoe klein je doelen ook zijn, als je ze hebt dan kun je er naartoe werken en dan kun je tevreden zijn als je ze behaald hebt. Dit kan van alles zijn: vroeg opstaan, op tijd naar bed gaan, een opgeruimd huis, al je afspraken nakomen, het lichaam van een topsporter kweken, lekker in je vellen zitten of simpelweg gelukkig zijn. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is. Vanaf dat moment kun je een eerlijke start maken en het resultaat zal je verbazen!

Stap 2: gezond eten
Of je nu een waslijst met lastige doelen of een paar kleine doelen hebt bedacht, voeding speelt voor iedereen en iedere dag een grote rol en bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. Als je je uiteindelijk gezond wilt voelen dan zal je gezond moeten gaan eten. Niet tijdelijk om je doel te bereiken, maar voor goed als onderdeel van je nieuwe leven worden. Door iedere dag ongezonde voeding te eten stel je je lichaam continu op de proef wat uiteindelijk resulteert in een slechte gezondheid. Je lichaam bouwt tekorten op aan vitaminen, mineralen, gezonde vetten en andere essentiële voedingsstoffen wat zich bij de één uit in overgewicht en een slechte huid en bij een ander in stress, een slechte nachtrust of zelfs een auto-immuunziekte. Een veel voorkomende combinatie is stress en een ongezond voedingspatroon, deze twee gaan hand in hand. Ongezond eten veroorzaakt stress en stress is een van de grootste veroorzakers van ellende in ons lichaam. Als we het vanaf de andere kant bekijken dan ziet het er een stuk rooskleuriger uit: een gezond voedingspatroon zorgt voor een tevreden lichaam en veroorzaakt in ieder geval geen stress. Je voelt je vitaal en je kunt helder nadenken, goede keuzes maken en je bent positief ingesteld waardoor je makkelijker je doelen kunt behalen.

Gezond eten is één van de belangrijkste onderdelen en kun je zelfs als stap 1 kiezen in je pad naar een betere gezondheid. Weet je nog niet wat jouw doelen zijn maar wil je je gewoon beter voelen? Begin dan een met je voedingspatroon en je zal zien dat de doelen en uitdagingen vanzelf op je af komen!

Wist je dat
je niet één maar twee zenuwstelsels hebt? Niet alleen je hersenen maar ook je darmstelsel is een centrum van zenuwen dat nauw samenwerkt met je hersenen. Slecht eten kan leiden tot een slecht gevoel en negatieve gedachten terwijl negatieve gedachten er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je buikpijn krijgt. Gezond eten én je zaakjes op orde hebben is daarom van groot belang om resultaat te behalen.

Stap 3: voldoende bewegen
Bij een gezond lichaam en een gezonde geest hoort een lifestyle waarbij je regelmatig beweegt. We zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten, überhaupt niet om te zitten. Tijden geleden werd er alleen gezeten tijdens het eten! Voldoende beweging zorgt voor allerlei voordelen, van een goede stofwisseling tot een gelukkig gevoel. Als je veel beweegt, verbruik je meer energie dan als je veel stilzit waardoor je de nodige brandstof nodig hebt in lichaam. Goed eten is hier dus wederom belangrijk! Je zal merken dat je lichaam door regelmatig te bewegen vanzelf snakt naar gezonde voedingsstoffen om de voorraad aan te vullen. Na een workout zal je geen trek hebben in snoep maar eerder in eiwitten zoals rijst of kip. Bij regelmatig sporten of bewegen kan een gezonde eiwitpoeder je helpen om te herstellen en je energievoorraad aan te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een smoothie maken met een lepel Sunwarrior eiwitpoeder, wat fruit en plantaardige melk om je lichaam ’s avonds voldoende aan te vullen.

Heb je geen idee waar je moet beginnen met sporten of bewegen? Je hoeft niet meteen te denken aan zware sporten waarbij je jezelf iedere keer in het zweet werkt. Sterker nog, twee tot drie keer per week een uur intensieve beweging is voldoende en is zelfs beter dan iedere dag een zware training. Een sport die naadloos aansluit op stap 1 en 2 en lichaam en geest bij elkaar brengt, is yoga. Ook hier hoef je niet aan zweverige sessies met een grote groep getrainde yogi’s en yogini’s te denken. Je kunt je practice inrichten zoals jij het wilt. Schaf een yoga mat aan, rol hem uit en ga op zoek naar jouw eerste oefeningen. Op Youtube kun je verschillende fijne kanalen vinden waarbij je de nodige begeleiding krijgt, zoals Ekhart. Begin met een simpele practice door geregeld 10 minuten de leukste oefeningen uit te voeren die je kunt vinden. Na verloop van tijd zal je merken dat je de uitdaging wilt aangaan om moeilijkere oefeningen te doen en om langere yogasessies te plannen. Yoga zorgt voor een goede houding, de training van je spieren en vooral voor rust. En dat is een belangrijke. Yoga is super toegankelijk en kun je in groepsverband, alleen, binnen en buiten beoefenen. Wat jij wilt.

Wist je dat
je door sporten je geluksgevoel en stressniveau direct kunt beïnvloeden? Sporten heeft veel invloed op je hormonen en je hormonen zorgen grotendeels voor je gemoedstoestand. Er zijn goede hormonen zoals endorfine en serotonine die ook wel bekend staan als ‘gelukshormonen’ omdat ze je een gelukkig gevoel bezorgen na een workout. Door beweging maakt je lichaam ook het hormoon cortisol aan wat bij een overschot zorgt voor stress. Bij een natuurlijke gang van zaken produceert je lichaam naarmate het avond wordt steeds minder cortisol en begeleidt het je naar je nachtrust. Niet te lang en te laat sporten dus in de avond, anders kun je lang wachten op je welverdiende nachtrust!

Dit gastartikel is geschreven door Lisanne van Superyoga.nl.

Fijne tips waar we echt wel goed mee aan de slag kunnen, niet waar? Tot snel weer, xoxo Fleur