Wie kent de headlines niet …

‘Jennifer Aniston topless op strand van Miami.’ ‘De cellulitis benen van Victoria Backham.’ ‘Beyoncé zwemmend in de zee, duidelijk nog niet in vorm voor tournee.’ ‘De rolletjes en putjes van Kim Kardashian!’ en bijv. ‘Tyra Banks en nieuwe boyfriend naakt op de gevoelige plaat’ en ga zo maar door. Lekker belangrijk allemaal =S not!

Ik moet eerlijk bekennen, ik lees dit soort berichten heus af en toe. Tja, dat snapte je al wel, anders kon ik moeilijk dit soort ‘headlines’ quoten. Dit is (helaas) ‘nieuws’ of eigenlijk simpelweg roddelpraat natuurlijk. Heerlijk om jezelf mee te vermaken wanneer je in de wachtkamer van de huisarts zit bijv. (had mijn huisarts maar glossy blaadjes ipv alleen maar National Geographic =P). Dit zijn niet het soort ‘artikelen’ dat ik snel zal missen of speciaal opzoek. Het komt voorbij in mijn timeline op twitter (ja, ik volg sites die óók dit soort berichten plaatsen naast fasion en beauty), hier en daar op mijn Facebook en soms in een glossy magazine; Grazia bijv. lust wel pap van dit soort ‘nieuws’.

  

Laatst las ik het bericht over Kims ‘ontelbare putjes’ (op haar dijbenen/billen) en daarna kwam er ook nog een bericht voorbij op twitter over een jonge meid van +/- 1.60m die iets meer dan 60kg weegt en nu toe is aan een personal trainer om toch zeker wel 6kg af te vallen. Je kunt er echt moeilijk meer omheen, social media, glossy’s en shownieuws programma’s etc. zijn er vol van. Dit soort berichten lijken zo bijna belangrijker dan echt nieuws (rampen, oorlog en politiek bijv.).

  

Alsof er van ons wordt verwacht dat we er allemaal maar net zo feilloos uit moeten zien als de dames in de advertenties, films, bill boards of tv. Maar vergeet niet, voor tv, films, magazine enzovoort, wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van speciale lenzen, perfecte belichting, photoshop en meer van dat soort grappen. Dit zorgt natuurlijk voor onder andere:

  • Een huid zonder oneffenheden
  • wenkbrauwen met perfecte boog en vorm
  • glanzende glowy huid
  • volle glanzende lippen
  • grotere ogen
  • kledingmaat 34 (of hooguit 36)
  • perfecte vormen

En ga zo maar door!

 

De bekende sterren worden onderuit gehaald met berichten die al hun perfecties maar vóóral hun imperfecties benadrukken met allemaal foto’s die dat ‘bewijzen’. Hollywood vrouwen zonder make-up met koppen erbij ‘natural beauty?’. Wanneer ik een artikel bekijk (lezen kun je dit natuurlijk niet noemen) zoals sterren zonder make-up, dan geeft dit mij soms een goed gevoel. Dan denk ik bijvoorbeeld ‘het zijn maar vrouwen net zoals jij en ik’, ‘zij hebben ook wallen wanneer ze geen concealer op doen’. En ‘zij hebben ook wel putten in hun dijbenen wanneer je ze off camera ziet’. Ja natuurlijk zijn ze niet zo perfect zoals we ze zien in volle make-up glorie op de tv/bios beelden of in reclame ads. Make-up kan heel veel mooier maken (versterken en camoufleren) en daar bovenop, de lens heeft een filter. Je ziet dus niet die paar rimpels, donkere vlekjes, wallen, ect. Maar dan nog zijn ze prachtig, tenminste velen van hen dan. Het zijn ook maar gewoon mensen zoals jij en ik, alleen ze hebben een talent waarbij ze in de picture staan.

  

Uitstraling maakt een mens écht mooi vind ik. Ik neem als voorbeeld Charlize Theron. Ik vind haar een prachtige vrouw. Je ziet haar voorbij komen in onder meer Dior reclames en op het witte doek. Ze heeft talent en haar uitstraling spreekt mij aan. Iemand die hard werkt voor wat ze wil bereiken. Een paar maanden geleden zag ik haar geïnterviewd worden door Peter van der Vorst (van der Vorst ziet sterren) en ze spraken Nederlands met elkaar. Of eigenlijk, zij sprak Zuid-Afrikaans (wat natuurlijk afstamt van de Nederlandse taal en veel op elkaar lijkt). Het was zo’n leuk interview om te kijken. Zij straalde, ze deed echt haar best om Peter goed te kunnen verstaan en zijn vragen openlijk te beantwoorden. Ik vond haar al een mooie en leuke vrouw, maar dit werd nog eens versterkt door dit interview. Wie kent niet de beelden van haar uit de films Monsters. Ze heeft echt een groot talent om zich te kunnen omtoveren tot een compleet ander persoon. Ontzettend diverse rollen en vooral die in Monsters was echt heel knap en daarmee bewees ze nog maar eens goed aan ons dat ze niet alleen beauty is maar ook zeker weten eentje met brains!

  

Ik dwaal nu iets af met mijn adoratie voor Charlize. Het punt dat ik wil maken, wat ik wil overbrengen aan jullie, wees vooral jezelf en tevreden daarmee! Natuurlijk mag je aan je uiterlijk werken, wat kilootjes afvallen, gezond eten, mooie kleding aantrekken, make-up opsmeren en ga maar door. Maar verlies jezelf niet in het ‘bezig zijn met je uiterlijk’. In de spiegel kijken is goed zegt men, je kan je hier echt beter door gaan voelen. Maar wanneer je naar jezelf kijkt, zeg dan ook eens tegen jezelf hoe mooi je wel niet bent. Bijv. ‘wat kijk ik leuk uit mijn ogen, ik straal, wat zit mijn haar gaaf vandaag, wat heb ik eigenlijk mooie oren (wenkbrauwen, ogen, kleur ogen, neus, jukbeenderen etc.)’ noem dingen op die je leuk vindt aan jezelf. Ga jezelf niet naar beneden halen door in te zoomen op de spiegel en te denken ‘poeh wat zijn die poriën op mijn neus toch groot’ of ‘zitten die putten er nou nog steeds’ en ‘hmm, wat zijn mijn benen toch stevig’ (ik put even uit bron haha).

Dit soort gedachtes laat je eigen waarde zakken, jezelfbeeld haal je dan keer op keer naar beneden. Niet doen! Als iets je heel erg stoort en het zit binnen (haalbare) realistische doelen om het te verbeteren of te bereiken (als dat überhaupt nodig is want je ergste criticus ben jezelf), doe er dan wat aan. Ga bijv dat crèmetje kopen waarvan je weet dat het zal helpen, ga wat meer bewegen/sporten en snoep wat minder en eet vooral meer en veel vers eten. Maar wat ik niet zou doen is diëten (niet minder gaan eten maar gezond gaan eten!), dure crèmes kopen die je eigenlijk niet kan betalen of als een idioot gaan sporten.

Bedenk dat té(veel) nooit goed is (ja een wijze les van mijn lieve moeder). Aan jezelf werken oké, maar blijf wel jezelf en zit niet stiekem in dat blaadje te kijken me de gedachte ‘zulke benen/billen/borsten wil ik ook’.

Tot slot om dit verhaal even mooi af te sluiten wil ik vooral zeggen: hou van jezelf!

Terwijl ik dit schrijf op mijn iPhone komen mijn handen weer tot leven (van lang typen op m’n iPhone in bed gaan mijn handen slapen), slaat de kerkklok 6:00 en hoor ik de merels buiten tjilpen. Wat is het toch heerlijk om met deze stilte en rust lekker iets van je af te schrijven. Dat is lang geleden zeg dat ik dit heb gedaan.

Onzekerheden komen en gaan met vlagen, is mijn ervaring. Met de jaren leer je steeds meer van jezelf te houden en accepteren (ouch wat klink ik nu ineens mijn eigen leeftijd haha, wilde eigenlijk oud schrijven, maar dan haal ik mezelf juist naar beneden).

Hoe zit het met jullie zelfbeeld/eigenwaarde? Ben jij tevreden met jezelf?

Ik ben echt heel erg benieuwd naar jullie kijk op dit onderwerp! Dus laat jouw reactie hieronder achter als je het wilt delen met ons =)

xoxo Fleur

PS en vergeet vooral niet dat vrouwen met veel geld ook middelen inzetten die voor ons wat minder makkelijk te gebruiken zijn (personal trainer en allerlei behandelingen -plastisch of niet plastisch salon behandelingen zijn duur hoe dan ook). Hollywood actrices werken zich ook steeds keihard in het zweet voor een mooi slank (soms te dun als je het mij vraagt) lichaam. Slechts weinig vrouwen hebben dit van nature (denk aan Twiggy bijvoorbeeld).