afvallen door gezonder te levenMet volle moed begin ik weer!

Ik kan natuurlijk wel wachten tot 1 januari 2013 om er dan pas vol tegenaan te gaan… maar dan stel ik het weer uit. Iets waar ik erg goed in ben, uitstel gedrag is mij niet vreemd 😉 Op twitter zie ik sinds vannacht allerlei tweets voorbij komen over de datum van vandaag. Ja, het is 12 december 2012, nu weten we het wel hoor 😉 hihi. Even zonder dollen… ik zit er al een poos tegenaan te hikken. Afgelopen jaar was ik maar liefst 8 kilo afgevallen. Netjes over een jaar verspreid en dus amper merkbaar voor omgeving en mezelf. Natuurlijk merkte ik wel dat ik alle kleding weer beter paste, maar als je het afvallen voor elkaar krijgt zonder dieet en puur door een gezondere levensstijl, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Oh, hoe dan?

Alleen bij mij zijn er dus heel sneaky weer wat kilootjes aangekomen…

Ten eerste ben ik niet heel stevig van nature maar ook zeker geen tenger gevalletje. Op mijn 12e had ik bijna mijn volle lengte bereikt (stond bij de gymles maar 1 jongen voor me in de rij van lang naar klein, dat was Jeffrey). Al gauw had ik vrouwelijke vormen verkregen en waren er zelfs klasgenootjes jaloers daarop. Meisjes die nog wat plat waren van voren en nog niet zulke ronde vormen hadden zoals ik. Ik was altijd wel erg tevreden met mijn figuur. Niet mollig en zeker niet dun of magertjes. Met mijn lange bovenlijf en iet wat kortere benen (in verhouding), toon ik vrij lang en zeker ook slank.

Fleur 18 jaar

Na de middelbare school ben ik een oriëntatie jaar gaan doen in Driebergen-Zeist. De Vrije Hogeschool waar iedereen op kamers ging bij een hospita. Wat had ik daar een super tijd zeg! Een half jaar lang stond ik ’s middags en ’s avonds achter de bar van onze eigen kroeg. Naast alle colleges, projectlessen en creatieve vakken, vermaakte ik mij uitstekend. Tussen de middag kregen we warm eten (aangezien je bij een hospita niet zelf kunt koken) en koos ik voor de vegetarische maaltijden. Niet vanwege een overtuiging, maar het vlees daar smaakte mij niet zo. Halverwege het jaar was ik flink afgeslankt door alle dans- en toneelprojecten en alle overige activiteiten daarnaast. Bij de start van het schooljaar woog ik ongeveer 63 kg en aan het einde nog maar 58 kg. In februari van dat jaar kon je wat ribben zien en tellen (bovenste en onderste). Maar dat zie je bij mij vrij rap hoor door dat lange bovenlijf 😉 Maar als je goed kijkt naar bovenstaande foto, zie je wel een erg dun armpje!

Het misstond mij niet hoor dat gewicht, maar het was iets te mager (ik at overigens 2 volle borden van het eten op die school elke middag!). Na de zomervakantie vertrok ik naar Utrecht en ging daar starten met de studie Fysiotherapie (2 jr gedaan). Werd lid van een studentenvereniging (UVSV-na 3jr vrolijk verlaten ;)) en kwam door alle biertjes flink aan. Op een gegeven moment had ik maatje 40, niets mis mee, maar ik wilde geen grotere kleren gaan kopen. Studenten budget hè =P Er zat dus niets anders op dan te gaan sporten en in z’n algemeen gezonder leven. Dat lukte aardig want toen ik mijn huidige vriend (Dimi) leerde kennen in 2002 (was toen 20/21 jr) woog ik weer netjes 64 kg en had ik m’n standaard maatje 36/38 weer terug.

Dimi en ik aug. 2010

Hoe langer ik in mijn twintiger jaren zat, des te vaker ging ik jojo-en met mijn gewicht. Heel irritant, want het is zo slecht voor je zelfbeeld om steeds iets te zwaar te zijn en dan weer flink aan de bak te moeten om die overtollige kilo’s weer kwijt te raken. Een paar jaar geleden heb ik weer eens zo’n knop omgedraaid, een dieet zou vast snel helpen. Een koolhydraat-arm dieet volgens Dr. Frank (ook wel het Atkins dieet heet dat). Nou dat beviel mij helemaal niet. Ik ben gezegend met een flinke spiermassa (ja, echt! met mij wil je geen ruzie krijgen hihi, spierballen!) waar ik niets voor hoef te doen. Daar ben ik gewoon mee geboren. Mijn buikspieren zijn altijd sterk geweest, heb flinke biceps (lastig met kleding, mouwen zijn vaak te strak), grote quadriceps (beenspieren) en ja ja, ook een stevige gluteus maximus partij (=billen) 😉 Door het tekort aan koolhydraten, werd ik enorm duizelig en kon ik mij niet goed concentreren. Na 2 weken stopte ik dus maar. En wat denk je… ik was niets afvallen! Hierna besloot ik het verstandiger te gaan doen, het afvallen ~~>;;; no crash diet for me!

Oké, dus nooit meer op een of ander dieet, maar nu gewoon écht mijn eetpatroon gaan veranderen. Gezonder eten, meer water drinken en – heel belangrijk – veel bewegen. Ik ben gaan sporten! Gezonder eten betekende in mijn geval vooral vaker echt koken. Mijn vriend eet vaak op zijn werk en ik heb er een hekel aan alleen voor mezelf te koken. Toch ben ik dit maar wel gaan doen. In de zomer is dat gemakkelijk, dan kun je lekkere salades maken en eet je de volgende dag de restjes op met een paar extra ingrediënten. Nu in het najaar en de winter krijg ik weer meer moeite om elke avond boven het fornuis te staan. De truc voor mij was vooral om een sport te gaan beoefenen, veel groente te gaan eten, minder vaak vlees (vervangen door af en toe vis en vega eten) en het snoepen te minderen (alles met mate dus). Ik had daardoor totaal niet het gevoel alsof ik bezig was met minder eten en erop moest letten dat ik wel gewicht bleef verliezen. Het lijkt een beetje op de manier van Weight Watchers. Met het grote verschil dat ik niet bezig hoef te zijn met punten of wat ik wel of niet mag eten. Lijkt wel op het ADDH – alles door de helft – principe.

Ik zal even opnoemen wat mijn manier is geweest om in 1 jaar tijd 8 kilo super makkelijk en geleidelijk kwijt te raken (is ook beter voor je huid op deze manier afvallen, kan zich makkelijker aanpassen aan de nieuwe omvang):

Regelmatig leven
Niet te laat naar bed als je weer vroeg op moet. Netjes minimaal 7 tot 8 uur slapen (in mijn geval is dat nodig) en meteen mijn bed uit wanneer de wekker gaat.

Verantwoord eten en drinken
Elke dag beginnen met een lekker maar vooral gezond ontbijt. Ik eet het liefst biologische muesli, roer yoghurt en een (in stukjes gesneden) banaan. Tussen ontbijt en lunch een tussendoortje, bijv. een appel of een stukje ontbijt koek of gezonde reep. Als lunch 2 á 3 boterhammen. Tussendoor weer een gezonde break snack (je kunt ook een bouillon soep nemen) en in de avond vers eten klaarmaken. Wanneer je eet, zit dan het liefst aan tafel zonder tv aan. Pak een krant, tijdschrift of ander lees materiaal erbij. Eet rustig en neem er echt de tijd voor. Haastig eten is niet goed voor je stofwisseling. Een maaltijd overslaan zorgt ervoor dat je lichaam alles opslaat wat je daarna gaat eten (er kan tenslotte weer een hongerperiode aankomen denkt je lijf).

Meer bewegen
Je hoeft niet te gaan sporten om af te kunnen vallen. De fiets pakken om naar je werk of school te gaan, is vaak al voldoende beweging op een dag. Voor kortere afstanden ga je juist lopen in plaats van met de fiets. Neem eens een wandeling tijdens de lunchpauze of na je avondeten. Dit is goed voor de spijsvertering en je hierdoor hoef je niet te zweten in de sportschool. Natuurlijk is het heel gezond en goed om te gaan sporten. Dit heb ik ook gedaan. Eerst in de sportschool, maar dat ging al snel vervelen en ik vond de muziek te hard staan daar (ben wat gevoelig met geluid). Daarom ben ik lekker gaan tennissen met een vriendin. Lessen genomen en vaak oefenen waardoor we op een gegeven moment 2x in de week op de tennisbaan stonden. Heerlijk! Buiten sporten of bewegen is zo lekker en zoveel beter dan binnen zitten.

Ik laat je hier even mijn overzicht zien van mijn plan om te komende maanden te komen tot mijn streefgewicht. Al een aantal jaren ben ik aangemeld bij Valtaf.nl (is van de AD krant) en dat helpt mij om het overzicht te bewaken. Door een datum in te vullen en een einddatum voor je streefgewicht, helpt de site jou om je doel te bereiken. Je krijgt vanzelf een mailtje met een reminder wanneer je langer dan een week geen nieuw gewicht hebt ingevoerd. Ik weeg mij niet elke dag, dat is ‘niet goed’ namelijk. Minimaal een keer per week sta ik op de weegschaal om dan mijn nieuwe gewicht in te kunnen voeren op de site.

Afval plan start 12-12-12

Het leuke van deze site, het is gratis als je een standaard account aanmaakt, je kunt makkelijk het overzicht bijhouden van je vorderingen én je kunt steun krijgen van buddies als je daar behoefte aan hebt.

Outfit of the day juli 2011

Dit is zeker geen reclame praatje voor Valtaf.nl, haha. Ik schrijf echt een persoonlijke blog vandaag en geen advertorial =) Neem eens kijkje als je denkt dat deze site jou net zo goed kan helpen als dat het mij heeft gedaan en weer zal doen.

Mijn streefgewicht is 65 kg en dat wil ik bereikt hebben volgend jaar juli. Twee jaar geleden woog ik eventjes 67 kg dus ik weet dat het niet al te moeilijk zal zijn om het voor elkaar te krijgen om nog even 2 extra kilo kwijt te raken.

Startgewicht: 72,6 kg
Streefgewicht: 65 kg
Af te vallen: 7,5 kg

Dit jaar heb ik mezelf de belofte gedaan niet meer te doen aan jojo-en. Daarom start ik weer opnieuw met het toewerken naar een einddoel. Van die 8 kilo die ik was afgevallen, zit er namelijk alweer 4,5 weer aan =S Maar goed, beter laat dan nooit zeggen ze toch.

Ben jij tevreden met jouw gewicht en figuur?

Toewerken naar mijn streefgewicht van 65 kg is iets wat ik al járen wil. Ik doe het niet voor een ander, echt puur voor mijzelf. Met 68 kg voel ik mij al prettig genoeg om lekker met bikini in de tuin of op het strand te liggen. Alleen ik weet dat ik altijd wel een beetje zal jojo-en. Daarom is 65 kg zo’n mooi gewicht voor mijn lengte (1.72), dan kan ik altijd weer aan de bel trekken wanneer ik 67 kg weeg, dan moet ik weer eventjes op de kleintjes letten. ‘Ieder pondje gaat door het mondje’ niet waar?! Haha!

That's me! Aug 2011

Wil jij jouw verhaal over je gewicht of figuur kwijt?

Laat een reactie achter hieronder! We kunnen elkaar helpen en wat steun geven =) Ik zal over een paar weken weer een blog schrijven over hoe het ervoor staat. Dan heb ik een extra stok achter de deur. Natuurlijk hoeft dit niet hè. Je kunt dan bijvoorbeeld gewoon reageren op wat jij vindt van mijn verhaal…

xoxo Fleur