SMULLEN SMULLEN SMULLEN

Vanmorgen heb ik weer eens een recept voor jullie. Iets wat ik erg lekker vind en wederom niet moeilijk is om klaar te maken. Er gaat wel even wat tijd zitten in de voorbereiding, maar reken op ong. 15 min voorbereidingstijd en maximaal 20 min bereidingstijd. Je kunt dus in 35 min tijd dit maaltje op tafel zetten. Het heeft vooral te maken met timing, wanneer doe je wat precies zodat je alles tegelijk klaar hebt. Ik hou van lekker & simpel maar vooral ook snél koken.

Op het menu: ‘my famous meatballs’, gewokte groente met rösti rondjes uit de oven. Lees verder als je wilt weten en zien hoe ik dit heb klaar gemaakt.

Mijn BF Cathelijne kwam laatst gezellig op bezoek en we zijn saampjes, na wat AH boodschapjes, de keuken in gedoken. Cath vraagt altijd lief aan mij hoe ik mijn groentes gesneden wil hebben (‘kleine blokjes of reepjes?’) en ik vertel haar -like a chefkok- hoe ik alles wil hebben. ‘De courgette graag julienne gesneden, de champignons dunne plakjes en rap een beetje’ =P haha, nee hoor. No worries, als je mijn vorige recepten hebt gelezen, dan weet je dat ik vooral studentikoos-achtig eten op tafel zet =)

Oh en waarom ik ze mijn ‘beroemde’ gehaktballen noem… dat komt omdat Jan – een studievriend – deze regelmatig at bij mij toen ik nog op kamers woonde op mijn vorige adres en hij heeft het daar nòg over haha. Regelmatig vraagt hij dan ook of ik ze nog eens voor hem wil klaarmaken. Nu note voor Jan: ‘Hier is het recept lieve Jean, en kun je ze nu dus ook zelf maken. Idee om een keer voor mij te koken ;-)’.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het idee van kaas en uitjes in de gehaktballen, heb gejat van het Net5 programma ‘Born to Cook’. Maar ik heb het recept niet opgezocht en ben tot mijn eigen versie ervan gekomen door gewoon wat te proberen en steeds mijn ‘recept’ wat aan te passen. Ga gerust zelf experimenten met de wijze waarop jíj het liefst je gehaktballen wilt maken…. ik geef je wel wat suggesties en dan lukt het jou vast om er je eigen twist of draai aan te geven. Good luck!

Ingrediënten voor 2 personen:
– (mager) rundergehakt ong. 150 gram (max 250 gram, wat over is kun je als lunch eten de volgende dag, broodje bal =D)
– zout en peper, witte, zwarte of vierseizoenen, maakt niet uit, wat jij maar wilt
– kaas, ik heb een paar plakjes jonge kaas gebruikt, maar je kunt ook een blok kaas gebruiken en daar wat plakken vanaf snijden met een mes en dan er blokjes van maken
– een zeer fijn gesneden ui, rode ui is het lekkerst hiervoor
– peterselie, lekkerste is verse maar gedroogde kan ook natuurlijk
– paneermeel
– klein beetje boter (een hoekje)
– olijfolie (speciaal voor bakken en braden) en een beetje ongezoute roomboter
Optioneel: een ei toevoegen
–  courgette, helemaal of de helft gebruiken
– 2 tomaten
– half bakje kastanje champignons
Optioneel: beetje thijm of basilicum, een eetlepel crème fresh en ipv tomaten cherry tomaatjes gebruiken (die zijn iets zoeter) en nog meer verse groente zoals paprika toevoegen.
– rösti rondjes uit het vriesvak (deze zelf maken kan ook, maar dat kost een stuk meer tijd en kan ook mislukken, dit gaat op deze manier lekker snel en makkelijk), wij deden 3 rondjes per persoon, dus 6 in totaal.
Optioneel: een dot yogofresh of may en een snufje zout over de rösti rondjes. Dit hebben wij niet gedaan, de gehaktballen waren al vet genoeg haha. Wij misten ook geen zout tijdens het eten overigens.

Benodigdheden keuken:
– snijplank en scherp mes
– kom en bakje voor de gehaktballen
– een diepe pan zoals een wokpan of een braadpan
– een deksel voor op deze pan
– een wokpan of een diepe koekenpan
– oven (combi magnetron kan ook)
– een rooster voor in de oven waar de rondjes op kunnen rusten, dit werkt beter dan een bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:
– verwarm de oven voor op 200graden hetelucht en 220 graden elektrische oven (zie de verpakking van de rösti rondjes), zodra de oven is voor verwarmd, doe je de rösti rondjes op het rooster; verdeel ze goed; als het goed is hoef je ze niet halverwege om te draaien (dit is per oven wel verschillend hoor); tip: zet een wekker als je geen combimagnetron hebt.
– begin met de groente te wassen en te snijden en leg alles klaar in bakjes of op de plank

De gehaktballen:
– snij de rode ui in klein snippertjes en doe dat ook met kaas, zorg dat de kaas niet te klein is gesneden maar ook zeker niet te grote blokjes (anders breekt de gehaktbal in de pan)
– doe het gehakt in een grote kom, voeg wat paneermeel bij (ong. zoveel past als in je hand als je een kommetje vormt) de kaas en de ui en de kruiden (snufje zout, wat peper en peterselie en eventueel een ei -het ei zou ik alleen doen als je meer gehakt ballen maakt)
– kneed dit geheel goed door met je hand(en) en pak vervolgens een flink stuk waar je een gehaktbal van gaat draaien in je handen. Zorg ervoor de je ze mooi rond maakt of een beetje plat als je dat fijner vindt. Ik maak ze rond en ik duw de uitjes en de stukjes kaas goed in de bal zodat ze niet uitsteken.

– elke gehaktbal haal je door een kom met paneermeel zodat ze mooi krokant en bruin worden later in de pan
– doe de aardappeltjes in de oven en haal ze er na ong. 20 minuten uit – als het goed is ben je over precies 20 min klaar met de bereiding van alles dus dan kan je ook meteen aan tafel.
– zet een diepe wokpan of braadpan op het hoge vuur met een beetje boter en een flinke scheut olijfolie, wanneer de boter is gesmolten en de belletjes zijn verdwenen leg je de gehaktballen in de pan (voorzichtig, want het vet kan omhoog spatten).
– zorg nu dat de gehaktballen rondom in de pan bewegen (pan zelf bewegen, zo maak je de ballen niet kapot) en dat ze overal evenveel vet hebben opgenomen. Zijn ze lichtjes bruin aan alle kanten, dan ze je het vuur op een laag pitje. Op het laagste pitje maar ze moeten wel over ong. 17 min gaar zijn dus houdt hier rekening mee welke pit je kiest. Je doet een deksel op de pan, het handigst zijn die doorzichtige (Ikea). Dan kun je ze mooi in de gaten houden.
– je zet nu een wokpan op voor de groente, beetje olijfolie in de pan en hoog vuur. Eerst de kastanje champignons (en een fijn gesneden uitje als je dat lekker vindt), laat deze goed bruin worden en daarna doe je de coutgette erbij. Als je ook paprika klaar maakt, doe dan eerst de paprika en 3 min. later pas de courgette. Zorg dat je bij het fornuis blijft staan, want je wokt nu en moet dus regelmatig roeren. Zet pas het vuur lager als je ziet dat het te hard gaat. Voeg nu de tomaten toe en zet het vuur half (halverwege zeg maar). Voeg eventueel een snufje zout en wat peper toe naar smaak en een kruid naar wens (hebben wij niet gedaan overigens).

Terwijl je de groente wokt, zorg je dat je steeds om de zoveel minuten (om de 3 min.) de deksel van de gehaktballen haalt en ze even omdraait. Zo worden ze overal even bruin en branden ze niet aan èn worden ze goed gelijk gaar.

Wanneer de groente nog knapperig is en de wekker afgaat van de rösti rondjes kun je al het vuur uitzetten en de borden opmaken. Ik had 3 gehaktballen gemaakt, eentje sneed ik dus doormidden om te delen.

Rösti rondjes aan een zijde op het bord, groente op een hoopje en als laatste de gehaktballen. Zie de tips voor optioneel onderaan dit recept voor een jus idee.

Eet smakelijk! Cathelijne en ik vonden het weer een geslaagd maaltje =)

Wat is jou lievelingsgerecht?

Sta jij graag in de keuken te kokkerellen?

Mocht je nou een voorkeur hebben voor een bepaalde dish (you know me, quick and simpel food)… laat het me weten in de comments! Mijn vriend eet vaak op zijn werk waardoor ik doordeweeks vaak voor 1 moet koken. Dan vind ik koken niet zo leuk en doe ik er zo min mogelijk moeite voor. Maar voor mijn vriend, vriendinnen etc. kook ik juist wel graag. Dus mocht ik iets leuks weten waardoor ik weer geïnspireerd raak, reageer dan vooral beneden deze blogpost. Moet je een diner maken voor meerdere personen binnenkort en heb je geen idee hoe, laat me weten als je tips nodig hebt. Ik kan dan direct tips geven of ik zal snel een blogpost daarover schrijven met allemaal tips voor een klein 3 gangen diner. Ik hou van simpel maar wel lekker eten. Beetje zoals Jamie Oliver kookt, snel maar wel (voornamelijk) vers en lekker.

Welke recepten er sowieso nog aankomen? Lasagna met verse pastabladen, franse flan en rijsttaart.

Optioneel:
Wil je graag een saus maken voor over de groente en voor bij de gehaktballen, dan is dit een simpele manier om snel een eentje klaar te maken:
Je haalt de gehaktballen uit de pan en doet daar wat aluminium folie omheen zodat ze warm blijven. De pan houd je op het vuur, maar de laagste stand. Het vet dat nog in de pan zit kun je helemaal gebruiken of je giet er iets van weg (in een potje of op keukenpapier voor in de prullenbak, NIET door de gootsteen). Je doet een halve theelepel franse mosterd in de pan en een grote eetlepel crème fresh óf room (uit zo’n flesje) en je kunt een beetje melk of water toevoegen zodat het niet te vettig wordt. Een beetje peper en een snufje zout, even roeren met de pollepel terwijl het vuur op de laagste stand blijft en je doet er een paar cherry tomaatjes bij die je even door de helft snijdt. Nu doe je het vuur ietjes hoger en blijf je roeren en na ong 2 min is het klaar. Hoppa, een heerlijke en simpele jus!

Ik heb dit laatste niet gedaan, maak eigenlijk nooit jus. Maar dit is iets wat mijn moeder vaak doet (voor meerdere personen, dus ook meteen iets minder ongezond =)). Erg lekker!

xoxo Fleur