Mijn zelfgemaakte kerst toetje in 2007Zalig toetje voor chique diner!

Dit recept komt uit het Low-Carb kookboek – koolhydraatarme recepten. Het is dus zeker niet zelf bedacht. Aangezien ik natuurlijk niet zomaar werk van een ander wil kopiëren zonder toestemming, gebruik ik eigen foto’s en heb ik dus wat kleine aanpassingen gemaakt in de bereiding/uitleg. Waarschijnlijk heb je al de toetjes klaar voor vandaag of morgen, of heb je alles al in huis voor de kerst. Echter kun je toetjes het hele jaar door klaarmaken natuurlijk, bijv. met oud & nieuw is het een leuk idee voor een etentje! Kijk maar snel verder voor het recept en natuurlijk een grotere foto …

Voorbereidingstijd: 15 min
Totale kooktijd: 25 min

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 60 gram magere margarine
 • 90 gram fijne tafelsuiker
 • 2 eieren
 • 4 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel geraspte citroenschil
 • 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 • 1 passievrucht, de pulp verwijderen
 • 3 vellen filodeeg
 • 125 gram verse frambozen (of ontdooide uit het vriesvak)
 • Poedersuiker (hoeft niet, maar staat wel leuk)
 • Eventueel room (voor de garnering)

Benodigdheden:

 • Oven (elektrische of openlucht, let wel op dat de temperatuur kan afwijken wanneer je een elektrische oven hebt, dan moet het vaak 10 tot 20 graden warmer zijn of iets langer in de oven op dezelfde temperatuur als hier staat aangeven)
 • Grote kom
 • Bakpapier
 • Muffin vorm plaat
 • Boter of een spray met boter om de muffin vorm mee in te vetten
 • Een mixer of handklopper
 • Rasp (voor de citroen)
 • Een zeef (voor het bakmeel én de poedersuiker)
 • En alle ingrediënten natuurlijk 😉
 • Handig om te hebben maar niet noodzakelijk: keuken weegschaal, maatbeker en maatlepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de citroen en de frambozen onder de koude kraan. Klop de margarine met de tafelsuiker licht en romig in een grote kom. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed door na elke toevoeging.
 2. Rasp de citroen voordat je het sap eruit perst. Pers het sap met de hand (eerst gaatjes prikken met een vork en de pitten opvangen of eruit halen) of gebruik een handpers. Meet het bakmeel af met een keuken weegschaal.
 3. Voeg het bakmeel (met de zeef), het citroensap, citroenraspel en de pulp van de passievrucht toe en klop alles goed door tot het een mooi mengsel is.
 4. Vouw elk vel filodeeg vanaf het korte eind naar boven dubbel. Vouw het weer dubbel en snijd het doormidden. Bekleed zes hiltes van 1,25 dl in een muffinblik met een stuk filodeeg. Giet er het citroenmengsel in en bak 20-25 min in de oven (of tot de citroenvulling gestold is). Verdeel de verse frambozen (of ontdooide uit het vriezer) over de taartjes en garneer des gewenst met geklopte lichte room en poeder suiker (met de zeef).

Voedingswaarde per portie: 3,5 gram eiwit; 6 gram vet; 9 gram koolhydraten; 2 gram voedingsvezel; 60 mg cholosterol; 435KJ (=105 caloriën).

Eindresultaat

Mijn zelfgemaakte kerst toetje in 2007

Dit toetje maakte ik klaar met het kerstdiner in 2007. Ik kan je verklappen dat het zalig was! Het staat leuk op tafel en smaakte iedereen erg lekker. Ik heb nog een heerlijk recept, een geheel zelf bedachte samenstelling van verschillende toetjes / combinaties … een trio-toetje zoals ik dat noem. Alleen moet ik even opzoeken waar ik het recept heb liggen van de tiramisu =) Als ik het gevonden heb, ga ik natuurlijk ook dat toetje delen met jullie. Hier zie je daar alvast een foto van in mijn ‘nice memories‘ artikel. Dat toetje maakte ik voor het kerstdiner bij mijn ouders in 2009. Vandaag ga ik een witte chocolade taart maken, deze heb ik al 2x eerder gemaakt. Voor dat toetje waar ik het net over had én afgelopen oud & nieuw. Echt een succes nummer voor etentjes, maar wel aan te raden een dag van te voren al te maken. Een nachtje in de koelkast doet echt wonderen voor taarten kan ik je vertellen. Stay tuned dus voor meer toetjes artikelen én die leuke goodiebag ga ik ook nog cadeau geven omdat het Kerst is! Wat een feest hè 😉

Wat eten jullie met kerst dit jaar? Sta jij zelf ook in de keuken?

En wat maak jij dan voor lekkers klaar?

Morgen eten mijn vriend en ik bij mijn ouders met mijn broer, schoonzus en zus met haar vriend…. Eerder vandaag dacht ik dat het vandaag was, aangezien meestal 1ste kerstdag het diner bij mijn ouders houden. Daardoor was ik dus even blij verrast dat ik zeeën van tijd heb nu en lekker een maskertje op kon doen, mijn nagels lakken en video’s opnemen voor mijn blog.

Dit jaar hoef ik niets klaar te maken voor ons diner van morgen, mijn moeder vindt het heerlijk om te koken en verwend ons dus dit jaar met een geheel verzorgd etentje. Natuurlijk gaan we wel helpen waar kan tijdens het bereiden. Maar ook gaan we lekker borrelen, een kaart of bordspel doen en vooral gezellig kletsen. Wij doen niet aan kerst cadeaus, want wij vieren altijd heel traditioneel Sinterklaas met surprise en gedicht… (vorig weekend gevierd). Maar voor mijn vriend heb ik wel een klein cadeautje. Ik zeg natuurlijk niet wat dat is, want misschien leest hij dit artikel wel voordat ik het heb gegeven haha!

Hele fijne feestdagen! Have a great Christmas darlings!

xoxo Fleur