SMULLEN MAAR

Met warm weer ben ik dol op maaltijdsalades. Welke soort verandert steeds naarmate ik meer verschillende soorten recepten en ideeën verzamel (in mijn hoofd). Door bij anderen een salade te eten die weer heel anders is, krijg ik weer nieuwe inspiratie. Vandaag een maaltijd salade op zoals ik ze deze zomer regelmatig maak(te) met gewokte kastanje champignons en (zoete) paprika. Een beetje zomers ondanks de regenachtige maandagochtend hier in Utrecht…

Ingrediënten
 • een zoete of normale paprika (kleur naar eigen smaak/keuze)
 • kastanje champignons (deze vind ik altijd het lekkerst omdat ze een nootachtige smaak hebben en daardoor lekkerder dan normale champignons)
 • chorizo worst
 • rucola (melange, of welke sla je ook lekker vindt. Rucola past er goed bij vanwege de kruidige smaak en melange is wat minder pittig)
 • cherry tomaatjes (optioneel)
 • kaasblokjes, feta of een andere kaas die je lekker vindt zoals bijvoorbeeld mozzarella of natuurlijk Parmezaanse kaas
 • pijnboompitten
 • olijolie/zonnebloemolie en een klein beetje boter eventueel
 • balsamico azijn
 • zwarte peper en zout
 • mosterd
 • ketchup
 • eventueel honing of Algave siroop
 • eventueel ui zoals een rode of sjarlotje (hier begin je dan mee, alleen even fuiten en dan uit de pan anders verbrand het)
Bereiding
 • Was alle groente. De champignons was je niet onder de kraan maar met een klein zacht borsteltje. Ik gebruik gewoon mijn mes om eventuele stukjes aarde eraf te schrapen. Met de hand gaat dit ook. Als je ze onder de kraan wast komt het vocht in de champignons en worden ze waterig.
 • Snij de paprika in grove stukken of kleine stukjes, wat je maar fijn vindt. Ik doe ze vaak in deze maat voor een maaltijd salade en wok ze alsof ze op de BBQ hebben gelegen.
 • Zet de pan op het vuur en doe er wat olie in (olijfolie of zonnebloem olie) en voeg een heel klein beetje boter toe als je de champignons een lekkerdere smaak wilt geven.
 • Wanneer de pan goed warm is (de olie trekt) doe je de champignons in de pan en je wokt ze tot ze bruin beginnen te worden (ik hou ervan om ze goed bruin te laten worden). Je kunt de paprika er nu bij doen of deze apart wokken in deze pan. Ik wokte ze deze keer apart.

20130819-103638.jpg

 • Wanneer de paprika lekker door en door warm is en glazig wordt, doe ik ze over de sla in de saladeschotel.
 • De kaasblokjes doe ik erbij en ik hussel dit even door. Zo warmt de kaas een klein beetje op en de sla wordt een beetje zacht.
 • Voeg de cherry tomaatjes toe (deze kun je ook even mee laten wokken met de paprika of champignons omdat opgewarmde tomaten gezonder zijn dan rauwe) door ze 1x doormidden te snijden.
 • De pijnboompitten rooster je in een warme pan. Blijf erbij staan en schud de pan regelmatig, anders zijn ze zo verbrand. Laat deze eventjes afkoelen in een bakje of voeg ze direct toe aan de salade.
 • Deze pan gebruik je nu voor de chorizo worst. Snij deze in kleine blokjes (even het huidje eraf halen) en doe ze in de pan zonder olie oid. Hou het vuur hoog want nu komt het vet uit de chorizo. Schud de pan regelmatig om en wanneer de chorizo bruin wordt, leg je deze in een keukenpapiertje in een bakje. Het vet lekt nu onderin het bakje. Ik doe dit omdat ik chorizo anders te vet vind. Je kunt het vet gebruiken voor sausjes als je wilt. Ik gooi het weg bij het restafval.

20130819-103651.jpg

20130819-103701.jpg  20130819-103713.jpg

 • Tijdens het uitlekken van de chorizo maak je de slasaus: in een klein glas een scheut olijfolie (of zonnebloemolie) en voeg hierbij een scheut (minder dan de olie) balsamico azijn aan toe, een kneepje ketchup  een klein beetje mosterd en peper en zout naar smaak. De ketchup is om de olie en balsamico te laten binden. Een beetje honing toevoegen of Algave siroop om het zuur in balans te brengen (vind ik altijd er lekker). Met een vork roer ik goed voordat ik het over de salade heen doe.
 • Voor de lekker, rooster ik twee kleine boterhammen waar ik smeerkaas op doe. Je kunt hier natuurlijk van alles bij doen naar je eigen smaak =)

20130819-103723.jpg

Variaties
 • Je kunt ook pasta koken en deze aan de sla toevoegen.
 • Een rijpe nectarine of perzik.
 • Een halve appel
 • Cashewnoten breken boven de salade in je vuist
 • etc….

20130819-103742.jpg  20130803-095108.jpg

Als het erg warm is, eet ik vaak later op de dag. Dan vind ik een salade als deze echt heerlijk.

Wat eet jij graag op warme dagen?

xoxo Fleur