Maak jij ook graag mooie foto’s met je telefooncamera? Ik wel in ieder geval! Vaak gebruik ik de mooiste plaatjes voor Instagram. Het allerbelangrijkste is dan natuurlijk een goede camera op je telefoon. Lees verder om mijn struggles te lezen en alle tips die ik daardoor voor jou heb weten te verzamelen zoals interessante apps en meer…

In 2006 kocht ik mijn eerste iPhone, de 3. Onwijs blij was ik daarmee! Een aantal jaren later maakte deze plaats voor een iPhone 4 en ik 2014 verruilde ik deze voor een 5s. Vorig jaar liep mijn abonnement af en koos ik eens voor een android, de Sony Xperia L2. In de winkel maakte ik er foto’s mee en het leek er goed uit te zien….

Echter na een poosje deze te hebben gebruikt, was ik heel erg teleurgesteld in de kwaliteit van de camera. Met perfect daglicht gaat het nog redelijk goed, alleen nog steeds vind ik bijvoorbeeld de kleuren heel erg hard vastgelegd. Scherpe foto’s maken is ook nog eens super lastig. Spijt heb ik van mijn keuze nu ik ‘m bijna een jaar heb. Had ik toch maar gekozen voor een mooie nieuwe iPhone. Vooral de nieuwste modellen hebben echt hele mooie camera functies zoals portretfoto’s. Daarmee is de achtergrond wazig waardoor het net lijkt alsof de foto met een spiegelreflex is gemaakt.

Mijn collega heeft een iPhone X en ik dacht, ha, ik ga eens de proef op de som nemen. Voor jullie wilde ik het even heel duidelijk laten zien wat een verschil het kan uitmaken. Met twee verschillende onderwerpen die ik heb vast gelegd, kun jij zelf  de schillen goed zien en bepalen wat mooier is.

Als je gaat kijken naar mijn Instagram account dan kun je zien dat ik na 24 januari 2019 geen foto’s meer heb geplaatst met mijn Sony telefoon. Hierna ben ik alleen nog maar foto’s gaan plaatsen met mijn spiegelreflex camera en mijn oude iPhone 5s. Zelfs bij de 5s heb je een fijne functie dat wanneer je tikt op het scherm tijdens het maken van de foto, je het licht kunt beïnvloeden. Dit maakt een wereld van verschil! Hierdoor kun je foto’s die normaal donker uitvallen ineens heel mooi belichten. soms kan deze ook delen wazig maken trouwens, alleen minder goed dan een iPhone 7 Plus. Op de onderstaande foto zie je dit goed (het waaide hard toen ik hiervan een foto probeerde te maken, is niet mijn beste shot, daarna was de batterij op haha).

Foto 1 is met de Sony Xperia L2 gemaakt, foto 2 met de iPhone 5s en foto 3 met de iPhone X.
Je ziet vooral veel verschil op de laatste foto, de achtergrond is mooi blurry.
Op de eerste foto zie je dat de kleuren echt veel minder mooi worden weergegeven (alles is geel). En ook weer bij de iPhone X zie je een mooie blurry achtergrond.

De nieuwe iPhones (vanaf de 7 plus) hebben enorm veel mooie camera opties erbij gekregen. Zo kun je onder meer kiezen voor portretfoto’s waarbij de achtergrond wazig is, maar er zijn veel meer verschillende mogelijkheden. Je hoeft trouwens niet perse de portretfunctie te kiezen voor een wazige achtergrond. Wanneer je iets op de voorgrond hebt en daarbij ook nog achtergrond op afstand, tik je je scherm aan op de voorgrond voor scherpstellen en wacht je tot het gele balkje verschijnt en voila. Zie onderstaande foto, gemaakt met een iPhone 7 plus, onbewerkt met alleen kunstlicht.

Het perfecte plaatje willen schieten maar het lukt steeds maar niet? Natuurlijk kun je ook handige apps gebruiken die een foto wat kan helpen wat betreft belichting en je kunt een filter toevoegen die je zachtjes aan zet. Weet je nog dat vroeger op Instagram je alleen een filter kon kiezen, maar niet de intensiteit daarvan kon instellen? Ik heb onder een steen gelegen, want ik ontdekte pas onlangs dat dit is aangepast haha!

Je kunt natuurlijk de tools gebruiken in Instagram zelf. Waarvan ik eigenlijk altijd alleen maar de helderheid (belichting) een beetje aanpas en verder heel soms het contrast als dat nodig is. De overige functies gebruik ik meestal niet omdat het er vaak niet mooier op wordt. Foto’s gemaakt met mijn iPhone 5s of spiegelreflex hebben verder geen bewerking nodig. Hierna kijk ik of een filter de kleuren zo kan aanpassen dat het net ietsjes mooier wordt en echt maar heel subtiel wanneer ik het toepas. Tik je op de foto bij het kiezen van een filter, dan verschijnt de originele foto. Zo kun je goed bepalen of een foto er nu echt mooier van wordt.

Verder is de app (ook gratis) VSCO heel erg fijn! Voor extra filters moet je wel gaan betalen, maar er zit veel bruikbaars op en ook hier kun je filters heel subtiel toepassen op dezelfde manier als bij Instagram. Als je een filter kiest, kun je ook tikken op je foto om te vergelijken hoe het zonder filter eruit ziet. Super handige functie! Zo voorkom je dat je een filter veel te hoog aanzet.

Wil je op Istagram nog een handige tool gebruiken voor je Story’s? Dan kan ik de app UNFOLD aanraden. Hierin kun je hele strakke lay-outs maken. Vervolgens sla je de story op en kun je het in je Instagram uploaden.

Wat ook handig is voor wanneer je je Instagram wat strakker en gestroomlijnder wilt weer gaan geven: de app UNUM. Je kunt ook ‘Later Instagram’ gebruiken. Maar ik vond de reviews van UNUM iets positiever. Ik gebruik het zelf nog niet actief, maar dat ga ik denk ik wel nog doen. Van mij hoeft het er allemaal niet helemaal perfect uit te zien namelijk. Deze apps werken zo dat je de foto’s kunt uploaden en vervolgens kunt shuffelen en kunt inplannen. Zo houd je goed overzicht of foto’s mooi na elkaar passen qua kleur en lay-out. Je krijgt vervolgens een reminder wanneer je de foto moet plaatsen, dat gaat helaas niet automatisch (dat is bij een facebookpagina trouwens wel zo).

Wil je graag een collage maken van een aantal foto’s, dan kan ik de app Lay-out aanraden. Heel erg handig, maar dit kan ook goed met de app Canva. Deze app is heel handig wanneer je over een foto tekst wilt plaatsen. Ze hebben inmiddels echt mega veel functies! Zoals het maken van een logo, visitekaartjes of uitnodiging enzovoort. Niet alles bij Canva is gratis, maar een hele hoop ook wel.

Tekst toevoegen aan je foto’s kan met allerlei soorten apps. Ik heb voor de foto’s in deze blog de app Phonto gebruikt. Deze is heel erg simpel in gebruik en ook nog eens gratis. De foto kwaliteit blijft trouwens met alle apps hetzelfde wanneer je kiest voor opslaan in origineel formaat. Ook erg fijn als je niet wilt inleveren op de kwaliteit van de scherpte!

Mocht je al een iPhone hebben, dan zijn deze blogs met tips wel handig om te lezen van de iPhone-fotograaf en van blogger Jenny: 10 tips voor de perfecte Instagram foto.

Wat voor een telefoon heb jij?

En ben je tevreden over de camerakwaliteit? Heb jij misschien nog tips voor mij? Laat ze me weten in een reactie en dan kunnen we van elkaars tips leren =).

Tot snel weer! xoxo Fleur

Volg je mij al op social media? Hier ben ik te vinden –> Instagram / Twitter / Facebook / Pinterest / Bloglovin’

*Deze blogpost betreft een samenwerking met een bedrijf.

Note: Sony heeft trouwens toegegeven in de media dat de kwaliteit van hun telefooncamera’s niet heel erg goed is. Dit is omdat zij de focus leggen op hun fotocamera’s los van een telefoon. Hier zijn zij wel goed in en dit passen zij niet toe op hun telefoons omdat zij dat niet nodig vinden. Echt een gemiste kans vind ik, want dan kun je juist je duurdere toestel voor bepaalde gelegenheden thuis laten… Had ik dit maar eerder geweten :(.
Note 2: Alle foto’s in dit artikel zijn met een telefooncamera gemaakt en onbewerkt weergeven.