SHOCKING!

Het zal je deze week vast niet ontgaan zijn dat angorawol wordt gewonnen van de vacht van een angora konijn. Ik zat naar Radar te kijken begin deze week en schrok me een ongeluk! We kregen beelden te zien waarop te zien was hoe in China de vacht uit de huid van een angora konijn wordt getrokken. Het gekrijs van het konijn was goed te horen en het wordt uiteraard direct duidelijk hoe wreed deze dieren worden behandeld. Ongelooflijk! Dit geldt uiteraard niet alleen voor deze dieren, want het gebeurt overal in de wereld wel en ook in Europa dat dieren leven onder zeer slechte omstandigheden. Lees verder als je wilt weten wat jij kunt doen om in ieder geval niet bij te dragen aan deze praktijken van dierenleed…

In de uitzending van Rader (maandag 25 november) werd duidelijk dat angora wol in de meeste gevallen wordt gewonnen op een dieronvriendelijke manier. Het is heel erg kostbaar om angora wol te winnen op een diervriendelijk manier. Maar het kan wel. Angora konijnen kunnen niet goed leven in een klein hok, het zijn grote konijnen en hebben dus wat leefruimte nodig. Er zijn wel boerderijen die ze fokken en knippen op een vreedzame manier. Wanneer je een kledingstuk koopt waar angorawol inzit, weet je echter niet waar het vandaan komt. De winkels die de kleding inkopen weten het meestal ook niet. De wol wordt op veilingen ingekocht en de herkomst is meestal niet bekend. Het is daarom belangrijk dat de winkels en vooral de fabrieken die de kleding maken, zelf gaan inspecteren en controleren waar de wol wordt ingekocht. Zo kan in de toekomst worden voorkomen dat er dieren onnodig worden mishandeld. Dit zal niet direct worden opgelost zoals dat met meer dingen gaat helaas. Echter kun je zelf voortaan letten op wat je koopt door goed de labels te kijken vóórdat je iets aanschaft.

angora konijn(bron afbeelding: bunnybunch.nl)

De winkelketen H&M heeft laten weten dat zij H&M kleding innemen waar angorawol inzit. Je hebt hiervoor geen kassabon of prijskaartje voor nodig. Hoe ze dat gaan doen met oudere producten weet ik niet. Het is een goede eerste stap natuurlijk….

Ik zat direct na de uitzending van Radar na te denken of ik iets in mijn kast heb liggen waar angorawol in is verwerkt en moest denken aan een zachte col sjaal van de H&M…. en ja hoor. Hier zit 12% angorawol in verwerkt. Ik keek in de H&M shop gisteravond om te kijken of dit product nog steeds wordt verkocht. Het verbaasde mij om te zien dat deze nog steeds online aan te schaffen is. Vanmorgen keek ik nog eens, en jawel hoor, het staat nog steeds in de webshop. Hopelijk gaan deze producten zsm offline. Ik zal morgen eens langs gaan bij de H&M om mijn sjaal in te leveren. Ik had ‘m vorig jaar gekocht en slechts 1x gedragen. No way dat ik deze nog om mijn nek wil hebben. De WE, C&A en Acne zullen ook stoppen met inkoop van producten waar angorawol in is verwerkt. Het is nu zodanig in het nieuws gekomen, dat we vast op de hoogte gehouden worden van de gang van zaken. Duimen dus dat die mishandelingen gaan stoppen!

Mocht je de beelden nog niet gezien hebben, hoe een angora konijn wordt geplukt, dan kun je deze in onderstaande video bekijken. Ik waarschuw wel, het zijn echt schokkende beelden en het klinkt ook heel naar:

Wat zijn jouw gedachtes over deze kwestie?

Laat het mij en de andere lezers weten door een reactie achter te laten hieronder. Bedankt voor het lezen en ik wens jullie een fijn weekend toe! Tot snel weer, xoxo Fleur

Volg je mij al? Twitter / Facebook / Bloglovin’ / Instagram / Youtube / Pinterest