REVIEW TIME

Vorige week zondag hadden we alweer de langste dag van het jaar, de zomer is gestart! Deze week ook nog eens super mooi weer 🙂 Vandaag review ik een product van Biodermal, een oliespray met spf10. Niet erg beschermend, maar zeker wel handig. Waarom ik dit een prettig product vind, vertel ik jullie in deze review…

BIODERMAL – SUN TAN & PROTECT OLIESPRAY SPF10

biodermal spray spf 10 olie

Normaal gesproken gebruik ik altijd minimaal spf20 voor mijn lichaam. Alleen toen ik op vakantie was op Kos heb ik in de namiddag deze spray gebruikt. Ik was daar met vriendin Solange en we gingen erheen in september. Vanaf 16:00 was de zonkracht afgenomen en kon ik dus deze spray rijkelijk gebruiken over mijn zonnebescherming heen. Om net even het bruiningsproces een handje te helpen. Ik raad het af om deze spray alleen te gebruiken als bescherming, want spf10 is gewoon erg laag. Dus smeer eerst met een spf20 of 30 en daarna kun je deze spray erover smeren.

VERPAKKING

De verpakking is bruin en doet daardoor vermoeden dat het een zelfbruiner is. Dat is het dan niet, maar het zou het bruiningsproces wel stimuleren. Olie zorgt er altijd voor dat je sneller bruiner wordt. De uitstraling van alle Biodermal verpakkingen vind ik erg mooi. De verpakking is van stevig plastic en heeft een spray functie.

BELOFTE / CLAIMS

Op de verpakking lees ik het volgende:

“Werking:
– Huidvriendelijke UVA en UVB filters beschermen tegen huidveroudering en zonnebrand
– Bevordert de snelheid en intensiteit van het bruinen
– Avtieve celbescherming: lycopeen uit tomaat neutraliseert huidverouderende vrije radicalen en helpt zo de gezonde huid beschermen
– Voorkomt vochtverlies bij blootstelling aan de zon

Alle Biodermal zonverzorgingsproducten zijn zo samengesteld dat de natuurlijke kracht van de huid wordt ondersteund en beschermd.”

Het is mij nu wel duidelijk dat ze de nadruk leggen op de huidbescherming. Beetje tegenstrijdig wanneer de spf slechts factor 10 bevat. Maar aan de andere kant, dat kan ook niet anders bij een olieachtige spray. Je moet je dus goed beseffen dat dit product je niet optimaal beschermd in de zon. Meer iets voor een al gebruinde huid of voor een laagstaande zon wanneer je op vakantie bent. Ik zeg altijd maar zo ‘op je huid moet je zuinig zijn’. Je huid is tenslotte het grootste orgaan en je moet er de rest van je leven mee doen. Rimpels voorkomen is beter dan genezen ;). En als er iets uitdrogend werkt, dan is het wel de zon. Ik zou dus zeker deze spray combineren met een zonbescherming spf20 of 30.

INGREDIËNTEN

Ethlthexyl Stearate, C12-15 Alkyl Benzoate, Cyclopentasiloxane, Octocrylene, Homosalate, Ethylhexyl Salicylate, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Oenothera Biennis Oil, Oleoyl Tyrosine, Luffa Cylindrica Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Oleic Acid, Parfum, BHT, Solanum Lycopersicum Extract, Linalool, Citral, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnemal, Limonene, Citronellol, Cinnamyl Alcohol, Eugenol.

Ik concludeer hieruit dat er chemische stoffen in zitten waar niet iedereen tegen zou kunnen bij het hebben van een gevoelige huid. Nu heb ik wel een redelijk gevoelige huid en ik kreeg geen last van huidirritatie of iets dergelijks. De oliën in het product zorgen voor een verzorgende werking. Parfum staat voorbij de helft van de lijst, dus ik denk niet dat je hier snel last van zult krijgen. Verder heb ik te weinig verstand van deze opgenoemde werkzame stoffen om er iets zinnigs over te zeggen.

WERKING / GEBRUIK

De verpakking heeft een spray dop. Wat ik doe: in mijn hand een flinke hoeveelheid sprayen en dit over beide handen (wrijvend) verdelen en vervolgens uitsmeren over mijn lichaam. Op mijn gezicht gebruik ik deze spray niet want ik wil pigmentvlekken voorkomen in mijn gezicht. Op mijn lichaam krijg ik geen pigmentvlekken wanneer ik deze spray gebruik. Echt zeker weten of deze spray zorgt voor extra kleur weet ik niet, maar ik merkte wel dat ik iets dieper bruin werd na gebruik. Ook merkte ik dat de olie fijn werkte voor de namiddag zon en dat ik lekker warm bleef dankzij de olie. De namiddag zon geeft natuurlijk veel minder warmte dan de middag zon. Meestal vermijd ik de zon tussen 12:00 en 14:00 tijdens de zomermaanden of in het buitenland. Soms zoek ik het wel op, maar op hele warme dag (bijvoorbeeld boven de 25 graden) zoek ik liever even de schaduw op rond die tijd of ik ga zwemmen om af te koelen. Maar voor de duidelijkheid (ik herhaal het nog maar eens), deze spray beschermt mij niet voldoende tegen een zon tijdens de middaguren tussen 12u en 15u, dus dan gebruik ik een hogere factor zoals spf20 of spf30.

Enige nadeel van deze spray: je huid wordt er vettig van. Het is niet heel erg storend, maar toen ik op vakantie was naar Kos, spoelde ik wel mijn huid af na gebruik van dit product. Dat is aan te raden. En wanneer ik ging zwemmen in het zwembad, spoelde ik mij van te voren even af zodat het zwemwater niet vies zou worden. Als ik de zee inging, deed ik dat niet maar spoelde ik wel achteraf voordat ik weer op mijn handdoek ging zonnebaden.

CONCLUSIE

Hier kan ik heel kort over zijn: een fijn product. De geur is neutraal naar mijn mening. Totaal niet storend en zelfs lekker te noemen (erg subtiel). Het ruikt naar zomer en zonnebaden 🙂 De substantie smeert gemakkelijk uit. Het trekt goed in de huid maar gebruik niet teveel, want dan raakt je huid verzadigd en gaat het plakken. Goed verdelen en je voorkomt olievlekken op je badkleding. Ik vind dit product dus een aanrader, mits je er verstandig mee omgaat.

Te koop bij de drogist en de parfumerie, voor 200ml betaal je rond de18,-. Ik kocht deze spray met flinke korting bij de Kruidvat en betaalde er ongeveer €10 voor. Het is precies 1 jaar houdbaar na eerste keer gebruik. Maar ik gebruik het product iets langer.

Wat gebruik jij om sneller bruin te worden?

Tot snel weer, xoxo Fleur

PS Zoek je nog een fijne hoge spf voor je gezicht? Lees dan vooral mijn review over de Biodermal Zonnefluide spf30 en 50.