Lisanne van Superyoga.nl heeft weer een inspirerende blog voor ons geschreven. Dit keer met nog meer diepgang dan normaal. Lees vooral verder als je ook wat geestelijke ontspanning zoekt.

“Ben je al een tijdje op de goede weg met je voeding en sportschema’s maar heb je nog niet de beoogde resultaten bereikt? Dan kan jouw oplossing wel eens in je ‘geest’ zitten. Dat klinkt misschien gek of onduidelijk, maar de kans is groot dat je jezelf herkent in de onderstaande informatie waardoor alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Je kunt namelijk iedere dag groene smoothies drinken, glutenvrije havermout eten als ontbijt, een suikervrij dieet en netjes je sportschema volgen, maar als je het belangrijkste gedeelte van je lichaam niet goed verzorgt, is het dweilen met de kraan open. Heb je vaak negatieve gedachten? Voel je je weinig waard? Vind je het lastig om te vergeven? Vind je het moeilijk om je van binnen te ontspannen? Een veelgehoorde uitspraak van Boeddha is ‘what we think we become’. Ons lichaam is het resultaat van ons brein en alles wat we denken, komt op een manier in ons lichaam terecht. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is niets minder dan de biologie van ons lichaam. Als we uitgaan van gemiddeld zo’n 40 tot 60 duizend (!) gedachten per dag, is het niet gek dat je geest een belangrijke rol speelt in je gezondheid en dat veel van deze gedachten zich uiten in je gedrag en de emoties waarmee je te maken hebt. Als je écht gezond wilt zijn, begin je bij je gedachten en streef je naar een gezonde, kalme en positieve geest. Alleen dan haal je de allerbeste resultaten uit jezelf!

Er zijn verschillende manieren om aan positieve vibes te werken. Zo zijn er inspirerende boeken, yoga oefeningen en meditatiemogelijkheden. Met name de laatste twee stonden tot voor kort bekend als zweverig, maar dat is verleden tijd! Wie een lesje yoga of meditatie heeft gevolgd, ontdekt dat je medeleerlingen niets anders dan ‘normale mensen’ zijn en dat het hele geschikte sessies zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Yoga laat lichaam en geest samenkomen, meditatie focust zich op je gedachten. Wanneer je je in volledige kalmte bevindt, activeer je je zenuwstelsel waardoor er ruimte ontstaat om processen in je lichaam te resetten. Je komt in balans en door dagelijkse meditatie voel je je gelukkiger, lichter en gezonder. De één bereikt dit in 10 minuten per dag, de ander heeft behoefte aan een half uur tot een uur mediteren. Dit is geheel afhankelijk van je omgeving, werk, leeftijd, ga zo maar door. Mediteren kun je op veel verschillende manieren uitvoeren, het is het makkelijkst om te beginnen met ademhalingsoefeningen. Een yoga mat of meditatiekussen vormt de ideale basis voor een rustige zit. Je zit dan net wat comfortabeler dan op een stoel of op de kale vloer en je hebt de juiste ondersteuning als je wat langer zit tijdens je relaxmoment. Als je klaar bent, berg je je mat gemakkelijk op in een yogamattas. Een meditatiekussen met vrolijke print kan juist heel leuk staan bij je interieur waardoor je deze kunt laten liggen. Heb je nog geen fijne mat? Dan wordt het tijd om er een te vinden. Een yogamat kopen is zo gedaan, maar let er wel op dat je kiest voor een mat die bij jou past. Ben je van plan om veel te gaan mediteren of vaker buitenshuis aan de slag te gaan, dan kun je het beste kiezen voor een dikke mat (5 mm of dikker) met isolerende eigenschappen. Zo voorkom je dat je het koud krijgt. Ben je een koukleum? Gebruik een yoga deken om jezelf warm te houden of kies voor een uurtje floaten om direct je magnesiumlevel aan te vullen en je spieren de nodige ontspannen te geven!

Tip: als je voor de eerste keer wilt gaan mediteren, ga dan comfortabel zitten met gesloten ogen en leg je handen ontspannen in je schoot. Observeer je ademhaling en kom tot een rustige in- en uitademing. Je raakt waarschijnlijk al snel verveeld en allerlei gedachten schieten door je hoofd, houdt ondanks de verveling of chaos in je hoofd vol en focus op je ademhaling. Ban gedachten uit je hoofd, die mogen na 5 of 10 minuten weer terugkomen. Alleen deze techniek verbetert je zenuwstelsel al en is zelfs goed voor het immuunsysteem.”

Wat doe jij ter ontspanning?

Bedankt Lisanne voor dit artikel! Ik hoop dat jullie er wat zinvols uit hebben kunnen halen. Succes met de ontspanning en eventuele meditatie en tot snel weer, xoxo Fleur.

Wil je de andere blogs teruglezen die Lisanne heeft geschreven? Klik dan op onderstaande links:
Jouw gezonde start
Gezond snacken dat kan
Kies voor een happy summer!
Zes redenen waarom yoga iedereen kan helpen